Το «ύστατο χαίρε» στον Γιώργο Λυγγερίδη στη Θεσσαλονίκη – Συγκλονίζει η μητέρα του – Ο σπαρακτικός επικήδειος συναδέλφου του – Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον Γιώργο Λυγγερίδη στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Στη νεκρώσιμη ακολουθία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ενώ ακολουθεί η ταφή του στο κοιμητήριο της Θέρμης. Εκεί μεταφέρεται αυτή την ώρα η σορός του αστυνομικού, συνοδεία δεκάδων μηχανών της αστυνομίας και περιπολικών, ενώ πολίτες συγκεντρωμένοι απευθύνουν τιμητικό χαιρετισμό στον νέο άνδρα που τόσο άδικα χάθηκε.


Το «παρών» στην κηδεία του νεαρού αστυνομικού έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρόντες είναι επίσης ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δ. Νατσιός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Γιώργος Λυγγερίδης έδωσε γενναία μάχη επί 20 ημέρες για να κρατηθεί στη ζωή μετά τον τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα που έριξαν χούλιγκαν στη διάρκεια επεισοδίων στου Ρέντη. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει βάλει στο κάδρο των ερευνών 25 άτομα που μετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δολοφονική επίθεση, αλλά και στην οργάνωση των επεισοδίων.

Ο μόλις 31 ετών αστυνομικός των ΜΑΤ άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική, μια μέρα μετά τα γενέθλιά του. Μέσα στο ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη προκαλούν συγκίνηση τα στεφάνια των γονιών του και εκείνο της δίδυμης αδελφής του, Κατερίνας.


Στην είσοδο του ναού, το στεφάνι της γιαγιάς του, του παππού του Γιώργου, που αποχαιρετούν το εγγόνι τους, του πρωθυπουργού με το λιτό σημείωμα «με τιμή σε σεβασμό», του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και δεκάδες στεφάνια συναδέλφων, συγγενών, φίλων και φορέων. Τιμές αποδίδει άγημα της ΕΛ.ΑΣ. ενώ τη σορό του Γιώργου Λυγγερίδη, μετέφεραν εντός του ναού στους ώμους τους, συνάδελφοί του από τη διμοιρία του στα ΜΑΤ.


Επικήδειο για τον αδικοχαμένο αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη εκφώνησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. «Αυτούς που πέφτουν την ώρα του καθήκοντός τους ονομάζουμε ήρωες, ως μέλη της εκκλήσιας μπορούμε να προσευχηθούμε σε Εκείνον που είναι η ζωή και η Ανάσταση των ανθρώπων να τον παραλάβει στην στοργική του αγκαλιά και να του χαρίσει την αιώνια ανάπαυση και την ζώη της Ανάστασης», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού. «Βαστάω εγώ, βαστάω. Είμαι η μάνα του Λύγγε» είπε σε συγγενή που την αγκάλιασε για να τη συλλυπηθεί.

Σπαρακτικός ήταν ο επικήδειος συναδέλφου του, που μίλησε για έναν άνθρωπο με ήθος και φιλότιμο και μνημόνευσε τις αποστολές που έκαναν στις Καστανιές το 2022:

«Υπήρξες συναδελφικός σε κάθε σου πράξη, έκανες την υπηρεσία δεύτερη οικογένειά σου, συμμετείχες σε όλες τις αποστολές, στις Καστανιές το 2022. Εκεί, συγκράτησες την παράνομη είσοδο 2.000 ατόμων, συμβάλλοντας στην προστασία των εθνικών συνόρων με πίστη στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Μου έλεγες πως οι Καστανιές ήταν ο σταθμός της υπηρεσιακής μας ζωής. Οι εμπειρίες σου σε είχαν καταστήσει άρτιο επαγγελματία, με ήθος, φιλότιμο, βαθιά πίστη στη νομιμότητα.


Έλεγες πως τα ΜΑΤ δεν παίζουν ποτέ, ο ΜΑΤατζής δεν έχει αυτό το δικαίωμα, δεν θα πέσει, δεν θα λυγίσει. Εσύ δεν έπεσες, εμείς σε ξαπλώσαμε για τις πρώτες βοήθειες. Ήσουν όρθιος με την ασπίδα σου. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Πονούσες αφόρητα, μα δεν ούρλιαζες. Δεν έκλαψες, ήσουν σοβαρός και αξιοπρεπής, αν και ήξερες τις συνέπειες αυτού του τραύματος.

Στάθηκες απέναντι σε αυτούς που σήμερα κρύβονται πίσω από τον μπαμπά, τη μαμά και τον δικηγόρο της ομάδας τους. Σε παραδώσαμε ζωντανό με 9 παλμούς. Μην ανησυχείς Γιώργο, θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αποτελούσες και αποτελείς πρότυπο αστυνομικού και τώρα θα αποτελείς και αθάνατο ήρωα. Αυτό είσαι.

Τραυματίστηκες θανάσιμα στο πεδίο της μάχης για να εξασφαλίσεις κοινωνική ειρήνη. Αυτή ήταν η αποστολή μας, η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών. Κοίτα πόσοι έχουν έρθει για σένα εδώ, είναι πάρα πολλοί. Οι γονείς σου δεν απουσίασαν ποτέ. Την αγαπημένη σου αδερφή εμείς θα την προστατεύουμε και θα τη στηρίξουμε, το ίδιο και τους περήφανους γονείς σου. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας έδωσες, τις ατελείωτες χαρούμενες στιγμές, το πηγαίο χαμόγελό σου. Έγινες ήρωας και ήρωας θα παραμείνεις. Καλό παράδεισο και καλή αντάμωση».

Μόλις ο ίδιος τελείωσε τον επικήδειο οι συνάδελφοί του φώναξαν «Αθάνατος».

 

 

 

Το φέρετρο με τη σορό του άτυχου αστυνομικού μετέφεραν στη 1 μετά το μεσημέρι στον ναό οι συνάδελφοί του από την ΥΑΤ.

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό έφτασε η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ με πρώτο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου. Από τους πρώτους που έφτασαν στο ναό ήταν ο παππούς του αστυνομικού ο οποίος κρατούσε ένα λευκό λουλούδι.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *