Οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ κατέθεσαν σήμερα τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών και υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974, ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης κατάστασης, ενώ και στη συνέχεια πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτών.
Παύλος και Νικόλαος δήλωσαν πως το επώνυμο που επιθυμούν να έχουν είναι το «Ντε Γκρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά δέκα άτομα της οικογένειας, μεταξύ των οποίων τα πέντε παιδιά του Παύλου και ο αδελφός του Νικόλαος.
Όπως τόνισε νωρίτερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» στο ΕΡΤΝews, γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας «η διαδικασία είναι σαφής. Αφού υποβληθεί η αίτηση, διαβιβάζεται στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εξετάζει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ερωτηθείς για το επώνυμο «Ντε Γκρέτσια», το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ στο δανέζικο διαβατήριο, ανέφερε ότι «το πώς μια αλλοδαπή αρχή καταγράφει το όνομα ενός πολίτη της είναι δικό της θέμα, δεν είναι δικό μας». Αυτό, όπως είπε, «πρόκειται για προσωπική επιλογή». Όσον αφορά την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε ότι αυτό «δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση, αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η σχετική νομοθεσία υφίσταται από το 1994, ενώ αναφέρθηκε σε προηγούμενα περιστατικά, όπως την περίπτωση του Μιχαήλ ντε Γκρες, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδος, ο οποίος το 2004 δήλωσε τα στοιχεία του και εγγράφηκε στα μητρώα.
Ο τηλεοπτικός φακός της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα εντόπισε τον Παύλο, με την ρεπόρτερ να τον ρωτάει για το θέμα της ιθαγένειας. Ο ίδιος, ωστόσο, περιορίστηκε στο να πει «αυτά προχωράνε μόνα τους και δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας».