Τι είνα ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που έρχεται το Σαββατοκύριακο – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Μετά από αρκετές ημέρες αποπνικτικής ατμόσφαιρας υποχωρεί από σήμερα η αφρικανική σκόνη, ενώ αλλαγή του σκηνικού του καιρού έρχεται το Σαββατοκύριακο.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, τη χώρα μας, μετά την αφρικανική σκόνη, θα επηρεάσει το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», φέρνοντας βροχές και καταιγίδες.

Όπως εξηγεί «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ “ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ” ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή. Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών , των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τούς ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ γίνονται αναφορές για την “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ.


Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης ” που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- …μούσκεμα !


Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από το Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό της ψυχρής λίμνης», αναφέρει στην σχετική ανάρτηση του ο κ. Κολυδάς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

Αρχικά, το Σάββατο 25 Μαΐου, σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και τα κεντρικά ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια, κυρίως ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6, στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.


Όσο για την Κυριακή 26 Μαΐου, στη Θράκη και τη βορειοανατολική νησιωτική χώρα αραιές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και μετά το μεσημέρι στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά – βορειοδυτικά με βαθμιαία βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Ωστόσο, την Παρασκευή 24 Μαΐου, γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στην περιοχή των Δωδεκανήσων τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 25 με 28 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *