Θεσσαλία: Η κακοκαιρία Daniel άλλαξε το χάρτη – Ενώθηκαν πέντε ποτάμια

Αλλαγμένος είναι ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.


Βάσει των δορυφορικών δεδομένων το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα δορυφορικής εικόνας, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα στο χάρτη) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μωβ χρώμα).

Υπολογίζεται δε, ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Χαρακτηριστικό είναι στην εν λόγω περιοχή συντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες.


Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό, ενώ δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι οι Καλέντζης και Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.


Η υπερχείλιση των παραπάνω ποταμών από το μεγάλο ύψος βροχής είχες με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *