Θάνατος 48χρονου από τσίμπημα  αράχνης – Δεν υπάρχει αντίδοτο – Τι πρέπει να γνωρίζετε


Ο θάνατος του 48χρονου στο νοσοκομείο του Πύργου μετά από τσίμπημα καφέ αράχνης ερημίτη έχει προκαλέσει σοκ.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.com, ο άτυχος άνδρας ήταν διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ανδρέας Παπανδρέου» σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, και δυστυχώς εξέπνευσε.

Ο 48χρονος που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε το τσίμπημα χωρίς να το καταλάβει, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός πως πρώτα πήγε σε ιδιώτη γιατρό για τους έντονους πόνους που είχε στο πόδι, Ο γιατρός τον έστειλε επειγόντως στο νοσοκομείο.

Η αρχική εικόνα του 48χρονου δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο οι γιατροί προχώρησαν σε εισαγωγή.

Χθες το μεσημέρι, η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, με τα συμπτώματα που παρουσίασε να παραπέμπουν σε δηλητηριώδες τσίμπημα.


Το ιατρικό προσωπικό έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή.

«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Δυστυχώς, από τις περιγραφές και όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως, δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι» δήλωσε στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας με καταγωγή από τη Φθιώτιδα δέχθηκε το τσίμπημα, ενώ καθόταν σε παγκάκι στο Κατάκολο και βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την καφέ αράχνη ερημίτη

Οι καφέ αράχνες ερημίτες προτιμούν τα ζεστά κλίματα, ζουν κυρίως στο σκοτάδι και βρίσκονται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, όπου μπορούν να προστατευτούν. Ακόμα είναι αρκετά πιθανό να της βρει κανείς στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα. Οι αράχνες αυτές εμφανίζονται κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αμερική.

Η καφέ αράχνη ερημίτης έχει μια χαρακτηριστική σκούρα, σε σχήμα βιολιού κηλίδα πάνω στο κεφάλι της, η οποία όμως δεν είναι πάντα εύκολα διακριτή. Ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κάποιος από άλλες καφέ αράχνες. Σε κάθε περίπτωση όμως, που υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του, όπως π.χ. εάν βρεθούν στο εσωτερικό ενός φορεμένου ρούχου. Αυτές συνήθως, κρύβονται την ημέρα και βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν έντομα.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το δάγκωμα από μια καφέ αράχνη ερημίτη;

Συνήθως, όταν η αράχνη αυτή τσιμπάει κάποιον δεν είναι αισθητό, και επομένως είναι δυνατόν κάποιος να δαγκωθεί από αυτήν χωρίς να το αντιληφθεί, εάν δεν την δει πάνω στο σώμα του. Τα συμπτώματα από το δηλητήριο της αράχνης συνήθως εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες. Αρχικά το άτομο, πιθανόν θα νιώσει πόνο, τσούξιμο ή κάψιμο γύρω από την περιοχή του δαγκώματος, η οποία θα αρχίσει να γίνεται κόκκινη και ίσως σχηματίσει και μια μικρή λευκή φουσκάλα. Άλλα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν μετά το τσίμπημα περιλαμβάνουν:

Πυρετό.

Ναυτία.

Ρίγος.

Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

Εφίδρωση.

Γενικότερη αδιαθεσία.

Δημιουργία εξανθημάτων.

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Θεραπεία

Τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν πιστεύει ότι έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη;

Εάν κάποιος θεωρεί πιθανό να έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνίσταται να επικοινωνήσει αμέσως με κάποιον ιατρό και να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Επιπλέον, εάν είναι δυνατόν θα ήταν πολύ χρήσιμο να πιαστεί η αράχνη σε ένα βάζο και να δοθεί στον ιατρό, προκειμένου να ταυτοποιηθεί το είδος της και να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τέλος, μέχρι να φτάσει κάποιος στον ιατρό μπορούν να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα, για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο άτομο που έχει τσιμπηθεί.

Άμεσο πλύσιμο της περιοχής του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό.

Ανασήκωμα της περιοχής στην οποία συνέβη το τσίμπημα.

Εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή πάγου στο σημείο του τσιμπήματος προκειμένου να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται για 10 λεπτά, κατόπιν 10 λεπτά διάλειμμα και επανεφαρμογή για άλλα 10 λεπτά.

Πώς θεραπεύεται ιατρικά το τσίμπημα από την καφέ αράχνη ερημίτη;

Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Ταυτόχρονα, μια ποικιλία φαρμακευτικών αγωγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση δερματικών επιπλοκών εξαιτίας του τσιμπήματος. Παρ’ όλα αυτά, καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς, κατά του τσιμπήματος της καφέ αράχνης ερημίτη. Τα πιο συχνά συνιστώμενα φάρμακα περιλαμβάνουν:

Κολχικίνη (Colcrys, Mitagare), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αρθρίτιδας.

Κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Δαψόνη,  ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της λέπρας.

Διφαινυδραμίνη (Benadryl), μια ουσία με αντιισταμινική δράση.

Υπερβαρικό οξυγόνο.

Νιτρογλυκερίνη, μια ουσία για την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδης, όπως η ιβουπροφαίνη.

Παυσίπονα.

Τέλος, ο ιατρός είναι πιθανό να χορηγήσει και αντιβιοτικά, σε περίπτωση που η πληγή από το δάγκωμα της αράχνης μολυνθεί.

Πόσο διάστημα απαιτείται για να αναρρώσει κάποιος πλήρως;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον δεν εμφανιστούν επιπλοκές το άτομο θα αναρρώσει γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά, εάν αναπτυχθούν δερματικά προβλήματα, εξαιτίας του τσιμπήματος ή άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Συνήθως, σε περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, π.χ. δημιουργία φυσαλίδων ή πληγής στην περιοχή του τσιμπήματος, απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση της περιοχής.

Επιπλοκές

Μπορεί το τσίμπημα από την καφέ αράχνη ερημίτη να οδηγήσει κάποιον στο θάνατο;

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται το τσίμπημα από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου και θεραπεύεται μόνο του, χωρίς την παρουσία επιπλοκών.

Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να αναζητήσει κάποιος άμεσα ιατρική βοήθεια εφόσον τσιμπηθεί από μια τέτοια αράχνη, καθώς στην περίπτωση που εμφανίσει επιπλοκές, αυτές είναι αρκετά σοβαρές. Συγκεκριμένα, οι επιπλοκές είναι τρομερά σπάνιες και περιλαμβάνουν: διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν κυρίως σε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά.

Πρόληψη

 

Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος να δαγκωθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη;

Εφόσον, οι αράχνες αυτές εντοπιστούν μέσα σε ένα σπίτι ή κτίριο είναι σχεδόν αδύνατον να τις απομακρύνει κάποιος όλες, άμεσα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να στηθούν παγίδες με κόλλα και να χρησιμοποιηθούν διάφορα εντομοαπωθητικά, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ληφθούν κάποια προληπτικά μέτρα από το άτομο, προκειμένου, να αποφευχθεί το τσίμπημα από αυτές. Τέτοια μέτρα είναι:

Καθαρισμός και τακτοποίηση της αυλής και του υπογείου, και αποφυγή στοιβάγματος ξύλων πολύ κοντά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται τα μέρη που οι αράχνες αυτές συνηθίζουν να ζουν και ο χώρος γίνεται πλέον πιο αφιλόξενος για αυτές.

Αποφυγή εναπόθεσης ρούχων στο πάτωμα και αν αυτό συμβεί θα πρέπει να τιναχτούν προσεκτικά πριν φορεθούν ξανά.

Χρήση γαντιών όταν μετακινούνται ξύλα ή πέτρες στην εξοχή, ιδιαίτερα σε περιοχές που οι αράχνες αυτές είναι κοινές.

Προσοχή όταν κάποιος παίρνει πράγματα από το υπόγειο, καθώς οι αράχνες συχνά ζουν μέσα σε χαρτόκουτες.

Έλεγχος στο εσωτερικό των παπουτσιών, πριν αυτά φορεθούν.

Αποθήκευση εργαλείων κήπου και άλλων εξοπλισμών σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες για την αποφυγή εισόδου αραχνών σε αυτά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *