Τέμπη: Αντιμέτωποι ακόμα και με ισόβια σταθμάρχες και επιθεωρητής – Πιθανές νέες διώξεις

Δέκα μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τις ζωές σε 57 ανθρώπους, οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ διευρύνεται το κάδρο των υπευθύνων της τραγωδίας.


Μετά την προφυλάκιση του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας προ ημερών, χθες ασκήθηκαν διώξεις κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που όρισε τις βάρδιες της επίμαχης νύχτας και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες στο πόστο τους έως τις 23:00, πλην όμως έφυγαν νωρίτερα.

Τα αδικήματα είναι ίδια με αυτά που βαρύνουν τον ήδη προφυλακισμένο 59χρονο σταθμάρχη, που ήταν παρών στην μοιραία βάρδια, δηλαδή παρακώλυση συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων, το οποίο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, και δύο πλημμελήματα: Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή – σωματικές βλάβες από αμέλεια, κατά συρροή.

Ωστόσο, ίσως αναζητηθούν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εάν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, αυτά της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης, τότε θα είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η προσοχή για νέες διώξεις στρέφεται και στα κεντρικά του ΟΣΕ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η έρευνα στρέφεται στους κεντρικά υπεύθυνους του ΟΣΕ, οι οποίοι λάμβαναν έναν μήνα νωρίτερα τις λίστες με τις βάρδιες και όφειλαν να ελέγξουν αν έχουν τοποθετηθεί σωστά οι σταθμάρχες και αν καλύπτονται οι ανάγκες.


Άλλαξαν με διορθωτικό την ώρα αλλαγής βάρδιας

Οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το τι ακριβώς συνέβη στο σταθμαρχείο της Λάρισας μετά τη σύγκρουση των τρένων, καθώς έγινε γνωστό χθες πως η ώρα παράδοσης-παραλαβής άλλαξε με διορθωτικό (μπλάνκο) στο βιβλίο των σταθμαρχών.


Μεσολαβούν περίπου 3,5 ώρες από τη στιγμή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, μέχρι αυτή που έφτασε η αστυνομία στο σταθμαρχείο του Σ.Σ Λάρισας. Η ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε περίπου στις 23:20 της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου ενώ οι αστυνομικοί έφτασαν στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης 1 Μαρτίου.

Η ώρα παράδοσης-παραλαβής είχε ωστόσο αλλάξει με το διορθωτικό στο βιβλίο των σταθμαρχών, όπου υποχρεούνται να σημειώνουν την ώρα αλλαγής της κάθε βάρδιας και να υπογράφουν. Ο 59χρονος σταθμάρχης -που βρίσκεται στη φυλακή- προέβη στην αποκάλυψη κατά την κατάθεσή του στις Αρχές, ότι κάποιος διόρθωσε την ώρα στο βιβλίο.

Στο μεταξύ, συγκαλείται σήμερα, Παρασκευή στις 13:30, η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, με αντικείμενο να εγκρίνει την αναβάθμιση της έρευνας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και να ορίσει δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές, έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό, για την ταχύτερη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *