Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας, λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.
Ειδικότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ο δήμος Θήρας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται εκεί.
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση.
Τι σημαίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το νησί
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές δύναται να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.
Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με την ίδια συχνότητα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε χθες μετά τις 9 το βράδυ και ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.
Στο νησί είναι αρκετά τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων που έχουν μπει κορδέλες. Από σήμερα το πρωί έχει έρθει στη Σαντορίνη κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα για να κάνει αυτοψία σε δημόσια κτήρια και σε σχολικές εγκαταστάσεις.
Το νησί της Σαντορίνης θα επισκεφθεί ο υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θήρας.