Σαντορίνη: Πάνω από πέντε δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε μία ώρα – Αδειάζει το νησί, σε επιφυλακή οι Αρχές – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ανησυχία για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες, καθώς συνεχίζεται ο «χορός των Ρίχτερ» στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα.


Δονήσεις που προσεγγίζουν τα 5 Ρίχτερ σημειώνονται ασταμάτητα από το πρωί στην περιοχή.


Ειδικότερα, πέντε σεισμοί που ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 11:09 με το μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ, ενώ στις 12:35 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι. «Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με 5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Λέκκας. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει εκ νέου και αύριο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Οι επιστήμονες αξιολογούν το φαινόμενο και μιλούν για μία ασυνήθιστη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα. Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 4,9. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να μετατοπίζεται προς την Αμοργό και σημείωσε: «Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί».

Και συνέχισε ο κ. Λέκκας: «Το σενάριο των 6 Ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ».

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» για τις Κυκλάδες, την αντοχή των οποίων δοκιμάζει ο Εγκέλαδος τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδη ο οποίος μίλησε στη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινή Παρέα» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 «αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω. (…) έχει να κάνει με τη χημική σύσταση της λάβας. Η Σαντορίνη έχει δώσει διαφορετικού είδους εκρήξεις και ήρεμες και εκρηκτικές. Έχει να κάνει με το ιξώδες του μάγματος. Αν είναι πιο ελαφρύ, εάν είναι πιο συμπαγές, μπορεί να δώσει κάποιες ροές ήσυχες χωρίς να καταλάβουμε εκρήξεις, αλλά μπορεί να δώσεις και εκρήξεις. Άρα λοιπόν, επειδή δε ξέρουμε τη χημική σύσταση αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν ξέρουμε και πώς θα συμπεριφερθεί. Αν θα εκτονωθεί και πώς θα εκτονωθεί. Το 2011 με μία μικρή έκρηξη δεν δημιούργησε προβλήματα», είπε.

Μαζικές αποχωρήσεις από τη Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, μαζικά εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, ενώ εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας.

Τουρίστες και κάτοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από το νησί φοβούμενοι ότι πρόκειται για προσεισμούς. Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν εισιτήρια αλλά δε βρίσκουν, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ τόσο η Aegean όσο και η Sky Express ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν έκτακτες πτήσεις από τη Σαντορίνη.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή σε (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή, ενώ για σήμερα Τρίτη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Τήνο.

Μεταξύ άλλων, συστήνεται η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασιάς και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, αλλα και στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων. Καλούνται, επίσης, οι πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα. Μέχρι στιγμής, 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.

Νωρίτερα το πρωί, από το λιμάνι της Σαντορίνης, έφυγε το δεύτερο από τα τέσσερα που είναι προγραμματισμένο να φύγουν σήμερα. Τα πλοία και τα αεροπλάνα φεύγουν γεμάτα και η μεγάλη «φυγή», όπως αναφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα που έφυγε ο περισσότερος κόσμος.

Πολλοί είναι παράλληλα και οι ψύχραιμοι που παραμένουν. Οι κάτοικοι που επέλεξαν να παραμείνουν πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους, στα εμπορικά καταστήματα. Τα καταστήματα εστίασης είναι ανοικτά, με τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, και περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Σημειώνεται ότι νέες πτήσεις προστέθηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών από την Aegean. Συγκεκριμένα, οκτώ πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, από την Aegean. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.

Χθες, Δευτέρα, η Aegean, εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα. «Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας», αναφέρει η Aegean σε ενημέρωσή της.


Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες. Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *