Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας

Οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αλλά και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ, θα συζητηθούν σήμερα (3/4) σε συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Σλοβενία.


Ο κ. Αυγενάκης θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, έχοντας ως κύριο θέμα συζήτησης τις επικείμενες αλλαγές στην ΚΑΠ. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας, δίνοντας έμφαση σε ορισμένες από αυτές και συγκεκριμένα:
– Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
– Να δίνεται ευελιξία στα κράτη – μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
– Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Το πρωί της Πέμπτης (4/4) ο κ. Αυγενάκης θα μεταβεί στη Λιουμπλιάνα, όπου και θα συναντηθεί με την υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, Mateja Čalušić. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνουν εγκαίρως, κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που αναλογούν στους αγρότες της χώρας του. Επίσης στις συναντήσεις θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε Γαλλία και Σλοβενία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *