Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο LiveNews: “Αυξήσεις σε κατώτατο και μέσο μισθό, συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων” – Μήνυμα σε Τουρκία

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του στο Live News στο Mega και το Νίκο Ευαγγελάτο, τρεις μέρες πριν τις εκλογές και υποσχέθηκε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει κανένας νέος φόρος, ότι θα γίνει σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ότι θα υπάρξει προσπάθεια στο δεύτερο μισό της 4ετίας να μειωθεί ο ΦΠΑ. 


“Μετά τις εκλογές, ετοιμάζω μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας… είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να ελέγξουν και να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών”, ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τη συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

“Οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν και θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη. Θα επιμείνω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους”, είπε στη συνέχεια για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους – Κανένας νέος φόρος

Ο Κυριάκος Μητσοτάης έκανε στη συνέχεια αναφορά στους μισθούς  και τόνισε ότι στόχος είναι να αυξηθούν και ο κατώτατος, αλλά και ο μέσος μισθός.

“Η αύξηση των μισθών είναι πρωταρχικός στόχος και θέλουμε ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ. Οι μισθοί στη χώρα μας είναι χαμηλοί. Το αναγνωρίζω”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. “Ο κατώτερος μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ αστην 4ετία”.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε και αυξήσεις στις συντάξεις. “Οι αυξήσεις στις συντάξεις έφτασαν στο 8%.  Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με ανάπτυξη της οικονομίας. Οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση μέσα στο 2024. Θα στηρίξουμε και χαμηλοσυνταξιούχους με το θέμα της προσωπικής διαφοράς, που δεν είδαν αύξηση”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση φόρων, ενώ αντίθετα θα γίνει προπάθεια μείωσης φόρων, μείωση ΦΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα γίνει αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί και μίλησε και για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. 

“Δεν θα γίνει καμία αύξηση φόρων. Αντίθετα θα πάμε σε σταδιακή κατάργηση τέλος επιτηδεύματος. Επίσης θα γίνει αύξηση αφορολόγητου για κάθε επιπλέον παιδί. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσουν από αύξηση στο επίδομα για όσους έχουν παιδί, 50 ευρώ. Προς το τέλος της 4ετίας θα εξετάσουμε και τη μείωση του ΦΠΑ”.

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ερωτηθείς για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, εξήγησε ότι “σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό εργαζόμενων στην Υγεία. Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Έχουμε ελλείψεις ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών. Μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διαδικασίες πρόσληψης και θα είναι ταχύτερες.


Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε και εργασιακή ασφάλεια και να ξέρουμε ότι προσλαμβάνουμε το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ”.

Μήνυμα σε Τουρκία: “Θα μιλήσω με Ερντογάν για το τουρκικό προξενείο”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις εκλογές κυρίως με το θέμα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα μιλήσει με τον Ερντογάν για το θέμα και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν.

“Θα μιλήσω με Ερντογάν για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Εδώ διαπιστώθηκε σε αυτές τις εκλογές μια παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: “Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο, ειδικά με την έκταση και με την ένταση που έγινε σε αυτές τις εκλογές. Και επειδή το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, θέλω να σας θυμίσω -και το είχατε αναδείξει και εσείς- όχι με δική μας πρωτοβουλία. Θέλω να το τονίσω αυτό, ήρθε με πρωτοβουλία των στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πρώτα μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκαν τα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ και για τις στενές σχέσεις με το τουρκικό Προξενείο.

Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό δεν έκλεισε με τον πιο αυτονόητο τρόπο, που δεν θα ήταν άλλος από το να κάνουν μία πολύ απλή δήλωση ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι εκπροσωπούν ουσιαστικά τη μουσουλμανική μειονότητα”.

“Ο κ. Τσίπρας ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός”

Και συνέχισε κάνοντας αναφορά και στη θέση του ΑΛέξη Τσίπρα στο όλο θέμα: “Επέλεξαν να μην το κάνουν, είναι κίνδυνος αυτός την επόμενη μέρα. Ελπίζω να διαψευστώ, το εύχομαι πραγματικά. Αλλά το δικό μου μήνυμα δεν ήταν τόσο προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας ας κάνει ό,τι νομίζει, ό,τι τον φωτίσει ο Θεός.

Το δικό μου μήνυμα, και ο λόγος για τον οποίον μίλησα δημόσια για το θέμα αυτό, ήταν ακριβώς προς την Τουρκία: ότι εδώ διαπιστώθηκε μια παρέμβαση αρκετά έντονη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει”.

«Ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές»

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε: “Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές και κρατικό έλεγχο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, όλη η έμφαση δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο»

«Βγάλαμε έξω τους μπαχαλάκηδες»

Για το θέμα των… εκκαθαρίσεων που έγιναν σε πολλά πανεπιστήμια, όπου δρούσαν [πολλά παραβατικά άτομα ανέφερε: ”Καταφέραμε να βγάλουμε τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια”.

Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό “Σε καμία περίπτωση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Εξάλλου γιατί δεν το έκανα τόσα χρόνια; Η κυβέρνηση θα επιστρέψει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους. Δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να μας ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα οποία λέει”.

Η διάρθρωση της νέας κυβέρνησης και οι αλλαγές σε υπουργεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη διάρθρωση της νέας κυβέρνησης, αλλά και τις αλλαγές που θα γίνουν σε υπουργεία:

“Έχω μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου Υπουργείου οικογένειας και κοινωνικής συνοχής, ουσιαστικά αποσπώντας ένα κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε το πολύ σημαντικό αυτό αντικείμενο πολιτικής να έχει έναν ιδιοκτήτη, σε επίπεδο Υπουργού.

Είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το Υπουργείο, γιατί όπως ξέρετε -σε περίπτωση που μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να εκδοθούν άμεσα γιατί η κυβέρνηση ορκίζεται πολύ γρήγορα. Επίσης πιστεύω ότι το χαρτοφυλάκιο…

Το Υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι πρέπει να είναι σε επίπεδο Αναπληρωτή Υπουργού, διότι είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και από εκεί και πέρα θα υπάρχουν μία σειρά από επί μέρους…

Το Υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών θα μείνει ως έχει, απλά με ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. Είναι πολύ συμβατές αυτές οι έννοιες και δεν θέλω να δημιουργήσω, ξέρετε, και έναν πληθωρισμό καινούργιων Υπουργείων, διότι και αυτό έχει μια δυσκολία.

Εμείς φτιάξαμε κάποια καινούργια Υπουργεία, τα οποία πιστεύω ότι απέδωσαν. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε -σας θυμίζω- αμέσως όταν αναλάβαμε τα πράγματα το 2019. Πιστεύω ότι απέδειξε ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο έχει τεράστια χρησιμότητα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, βλέπετε πόσο κρίσιμο είναι, ειδικά τώρα που τα ζητήματα της μετανάστευσης έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Όλα αυτά είναι Υπουργεία τα οποία στήθηκαν ουσιαστικά από το μηδέν -μικρά Υπουργεία- αλλά επειδή μπορέσαμε και τα στήσαμε από το μηδέν, δημιουργήσαμε δομές οι οποίες να μην είναι δέσμιες, θα έλεγα, παλιών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων”.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί με διαδικασίες fast track

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί σε χρόνο μηδέν μετά τις εκλογές.

“Εμείς, ξέρετε, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα προεδρικά συστήματα τα οποία συνήθως δίνουν κάποιους μήνες προετοιμασίας στον νέο Πρόεδρο, στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη, δηλαδή, δεν είναι ζήτημα. Από τη στιγμή που υπάρχει η δεδηλωμένη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι κυβερνήσεις ορκίζονται αμέσως. Και σας λέω: για εμένα δεν είναι ένδειξη αλαζονείας αλλά καλής προετοιμασίας, να είμαι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πάρει τα μαθήματα από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου, κυρίως για τις οριζόντιες αυτές πολιτικές”.

«Δεν μπορεί να λένε κόμματα ότι εκφράζουν την ορθοδοξία»

Για τη στροφή της ΝΔ προς το κέντρο και αν υπάρχει κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, είπε πως απέχουμε πολύ ώστε η ακροδεξιά στην Ελλάδα να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Δήλωσε, επίσης, ότι ο πολίτες που έχουν αυξημένες πατριωτικές ανησυχίες θα έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτική της ΝΔ, ενώ μίλησε για συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα που λένε ότι εκφράζουν την ορθοδοξία. Τώρα έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει», ανέφερε.

Τι είπε για πληθωρισμό και επιτόκια

Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είπε ότι είναι επίμονος και αυτό είναι πρόβλημα. «Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει», είπε, ενώ για τα επιτόκια δανεισμού εκτίμησε ότι είμαστε στο τέλος του κύκλου της αύξησής τους, κάτι που αποφασίζει η ΕΚΤ. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε ότι το market pass δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν μπορεί να είναι λύση τα επιδόματα, αλλά η στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών, μειώσεις των φόρων και με καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

«Απορώ πως δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθυσκάφος»

Για την πορεία της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές ευχήθηκε γρήγορα να βρει το δρόμο της. Επίσης έκανε και χιούμορ  λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε μόνιμα στο στόχαστρο και έλεγε ότι φταίει για τα πάντα, ενώ το μόνο που δεν του… χρέωσε ήταν η βύθιση του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε προ ημερών στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Και πρόσθεσε: «Έλεγα πριν το Μάιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση και ακόμα χειρότερη αντιπολίτευση γιατί τα παρουσίαζε όλα μαύρα και πως για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Απορώ πως δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθυσκάφος που χάθηκε στον Ατλαντικό. Και παρουσίαζαν μια εικόνα χώρας που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Προσθέστε τη χυδαιότητα και την τοξικότητα. Αυτό το κοκτέιλ οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Τι θα γίνει στην αντιπολίτευση , θα χρειαστεί χρόνο. Μας υποχρεώνει να είμαστε και αντιπολίτευση του εαυτού μας», πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ΕΔΩ

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *