Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές καταιγίδες, κακοκαιρία και στην Αττική

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός η οποία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).


Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, κάνοντας λόγο για νέα, πρόσκαιρη επιδείνωση, η οποία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (6/12).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τρίτη (5/12)


Α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο.
Β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.


Την Τετάρτη (6/12)

Α) Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στην Εύβοια έως το μεσημέρι.
Β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), στις Σποράδες, στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), στις Κυκλάδες και στην Κρήτη έως αργά το απόγευμα.
Γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα Τρίτη (5/12)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.


Στα δυτικά από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά νωρίς το πρωί στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά και το βράδυ στα νότια θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο από 8 έως 18°C και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου από 14 έως 20°C.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Από το βράδυ αυξημένες νεφώσεις με βροχές οι οποίες κατα τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί έως 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και νωρίς το πρωί στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη δυτική και κυρίως τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Πελοπόννησο και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 Μποφόρ και απο το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι το βράδυ στο Ιόνιο 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Κατά τη διάκρεια της νύχτας οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά τμήματα και τις Σποράδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 Μποφόρ. Από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 Μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα στις δυτικές Κυκλάδες οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 Μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα από το βράδυ σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Meteo: Οι περιοχές που θα έχει τα πιο ισχυρά φαινόμενα την Τρίτη 5/12/23

Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι αρχικά σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση και θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 1 έως 11°C, στη Θεσσαλία από 6 έως 13°C, στην Ήπειρο από 5 έως 15, στη δυτική Στερεά από 8 έως 14°C, στην υπόλοιπη Στερεά από 5 έως 16°C, στην Πελοπόννησο από 7 έως 16°C, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 13, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 9 έως 16°C, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες από 11 έως 18°C, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 19°C και στην Κρήτη από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και πρόσκαιρα, κατά τόπους 4 έως 6 Μποφόρ, όμως μετά το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ, ενώ στα νότια θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 Μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το απόγευμα 4 έως 6 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες μετά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Για τον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπονται ασθενείς βροχοπτώσεις μετά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Αρναούτογλου: Άστατος καιρός με αρκετές βροχές τις επόμενες ημέρες

Με συννεφιά, αλλά όχι παντού, θα ξεκινήσει ο καιρός σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Δεν θα λείψουν και κάποια ανοίγματα ηλιοφάνειας, κυρίως στα νοτιοανατολικά. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν αρκετές βροχές στα δυτικά, οι οποίες προς τη νύχτα και το πρωί της Τετάρτης (6/12) θα κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας τις περισσότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι λίγο πιο νότιοι στο Ιόνιο, λίγο πιο βόρειοι στο Αιγαίο, όχι πάνω από 3 με 4 -τοπικά μέχρι και 5- Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς στα πεδινά, ενώ στα νοτιοανατολικά τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Η Αττική θα έχει συννεφιά με τοπικές βροχές από το βράδυ, οι οποίες θα πυκνώσουν μέσα στη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα 3 με 5 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 11 με 17 βαθμών Κελσίου.

Η Κεντρική Μακεδονία θα έχει συννεφιά και τοπικές μπόρες προς το απόγευμα, οι οποίες θα γίνουν περισσότερες τις βραδινές ώρες, αλλά θα είναι ασθενούς έως μέτριας έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί στα 3 με 5 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 9 και 12 βαθμών Κελσίου.

Αρκετές θα είναι οι βροχές την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας τις προμεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 Μποφόρ και θα πνέουν δυτικοί στα νότια και βόρειοι στην υπόλοιπη χώρα.

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου θα υπάρξει ένα νέο πέρασμα συννεφιάς, το οποίο θα καλύψει ολόκληρη την χώρα, οι οποίες δεν αποκλείεται να αφήσουν κάποιες ψιχάλες σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα ανοίξει από τα δυτικά και θα πιάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ο καιρός θα ανοίξει περισσότερο και τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι ο καλύτερος της εβδομάδας.

Ωστόσο, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο χειμωνιάτικα. Μάλιστα, δεν αποκλείονται κάποιες χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Η εξέλιξη του καιρού μέχρι και το Σάββατο (9/12)

Η ΕΜΥ δημοσίευσε και την πρόγνωση για την εξέλιξη του καιρού μέχρι και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα:

Πρόγνωση για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, έως το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια, έως αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα), τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως την Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από το πρωί και μέχρι το βράδυ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα στα βόρεια.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 7 έως 18 και τοπικά 19 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στα θαλάσσια, μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα στα ανατολικά τα φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που από το το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν.
Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κυρίως στα βορειοδυτικά.

Προοπτική για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια θα αυξηθούν και τη νύχτα στα νοτιοδυτικά θαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *