Κικίλιας για τις φωτιές: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών ήταν από ανθρώπινο χέρι, υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς»

 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έριξε βόμβα μιλώντας πριν λίγο στη ενημέρωση για τις φωτιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα, καθώς είπε ότι συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών ήταν από ανθρώπινο χέρι και υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς,


Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το φαινόμενο με τις φωτιές ήταν πραγματικά απίστευτο, καθώς μέσα σε 10 μέρες ξέσπασαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 την ημέρα!

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε αρχικά: «Σήμερα πρώτη μέρα που ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς είναι όχι στο κόκκινο, αλλά στο πορτοκαλί και έτσι μας δίνετε η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο απολογισμό».

«Κορυφαία ήταν φυσικά η τραγική απώλεια των δυο πιλότων μας στην Κάρυστο. Είχαμε 667 πυρκαγιές αυτές τις μέρες, δηλαδή άνω των 60 τη μέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα, από  ανθρώπινο χέρι, είτε από λάθος είτε από πρόθεση και υπαρχουν συκεκριμένες καταγγελίες», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.


Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.


Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε.

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.

Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνεις ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.

Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.


Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *