Κερατσίνι: Συνελήφθη 61χρονος αλλοδαπός με οπλοστάσιο, απειλούσε πολιτικούς – Τον αναζητούσαν οι Σουηδικές αρχές

«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκε, πρωινές ώρες της 31-5-2024 στο Κερατσίνι, 61χρονος αλλοδαπός και συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, διότι στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (4) τυφέκια, (2) πιστόλια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, (3) διόπτρες, σιγαστήρας και (9) φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες, για τα οποία οι Σουηδικές Αρχές είχαν ανακαλέσει την άδεια κατοχής του, καθότι θεωρούνταν ύποπτος για τέλεση αδικημάτων.


Όπως διαπιστώθηκε, ο 61χρονος διέμενε στη χώρα μας τουλάχιστον ένα χρόνο, χωρίς να έχει προβεί στην προβλεπόμενη διαδικασία δήλωσης κατοχής τους στις ελληνικές αρχές, ούτε ήταν σε θέση να τεκμηριώσει ότι ασκούσε δραστηριότητα ως σκοπευτής ή κυνηγός.

Οι Σουηδικές αρχές προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας κατοχής του οπλισμού, διότι κρίθηκε ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων, καθώς είχε κοινοποιήσει βίντεο σε δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με απειλητικό περιεχόμενο για πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

 

Τι έδειξε η έρευνα


 

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα όπλα και το εξάρτημα για τα οποία οι Αρχές Σουηδίας είχαν προβεί σε απόφαση ανάκλησης και κατάσχεσης και συγκεκριμένα :


 

  • ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας CZ, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R),
  • δίκαννο αλληλεπίθετο λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Bettinsoli, μοντέλου Tarcisio, διαμετρήματος (cal) 12,
  • ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R),
  • ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Glock, διαμετρήματος (cal) 9mm (9×19),
  • επαναληπτικό λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Armsan (Scandium), διαμετρήματος (cal) 12,
  • ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 308 (7,62×51) και
  • σιγαστήρας, μάρκας Stalon.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων (ανάλογων προς το διαμέτρημα των παραπάνω όπλων εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock).
  • Τρεις (3) διόπτρες, οι δύο (2) εκ των οποίων ήταν προσαρμοσμένες στα τυφέκια.
  • Εννέα (9) φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες.
  • Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας, επ’ ονόματι του ανωτέρω, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ανωτέρω όπλα (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock).

 

Σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε, ανευρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν επτά (7) πλαστικοποιημένες άδειες κατοχής των αναζητούμενων όπλων και του σιγαστήρα, εκδοθείσες από τις Αρχές Σουηδίας.

 

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού σε συνδυασμό με το πληροφοριακό υλικό που διαβιβάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. από τις Αρχές Σουηδίας, προκύπτουν τα εξής:

 

Τα όπλα, καθώς και ο σιγαστήρας είναι τα αναζητούμενα προς κατάσχεση αντικείμενα, για τα οποία αποφασίστηκε η ανάκληση από τις Αρχές Σουηδίας.


Στην κατοχή του έφερε άδεια των Αρχών Σουηδίας για άπαντα τα προαναφερόμενα αναζητούμενα αντικείμενα (όπλα και σιγαστήρα), πλην όμως, όπως διαπιστώθηκε η άδεια για το ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας GLOCK, μοντέλου 17, διαμετρήματος 9mm, με σειριακό αριθμό BD500, το οποίο έφερε στην κατοχή του, έχει λήξει από την 14-04-2021.

Στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς έχουν καταχωρηθεί τα ανωτέρω όπλα, πλην ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αποδείξει/τεκμηριώσει ότι κατείχε και μετέφερε στην ελληνική επικράτεια τα όπλα που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων, προκειμένου να ασκήσει δραστηριότητα ως σκοπευτής ή κυνηγός π.χ. προσκομίζοντας πρόσκληση ή άλλη απόδειξη των δραστηριοτήτων αυτών (κυνηγίου ή σκοποβολής) στη Χώρα μας ως κράτος – μέλος προορισμού.

Ο κατηγορούμενος δεν τήρησε την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία διαδικασία εισαγωγής από το εξωτερικό όπλων και λοιπών εξαρτημάτων – αντικειμένων, τα οποία ανευρέθηκαν στην κατοχή του και δη των όπλων για τα οποία είχε σχετική άδεια των Αρχών Σουηδίας και είχαν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων.

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις μεταφοράς, μη τηρούμενης και της σχετικής διαδικασίας του ημιαυτόματου πιστολιού, μάρκας GLOCK, μοντέλου 17, διαμετρήματος 9mm, με σειριακό αριθμό BD500, το οποίο έφερε προσαρμοσμένο γεμιστήρα, ιδίας μάρκας, χωρητικότητας δεκαεφτά (17) φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm, το οποίο έφερε στην κατοχή του.

Ουδέποτε τα δήλωσε στις αστυνομικές Αρχές, στερείται αδείας και ως εκ τούτου έφερε παρανόμως στην κατοχή του τα ανωτέρω όπλα, φυσίγγια και εξαρτήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

 

Κατά την προφορική εξέταση του συλληφθέντα, αυτός ανέφερε ότι προέβη στην εισαγωγή των παραπάνω όπλων και του σιγαστήρα, βασισμένος στο γεγονός ότι κατείχε άδεια γι’ αυτά και εμπεριέχονταν στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock), αγνοώντας ότι απαιτείται άδεια για την κατοχή τους στη Χώρα μας.

 

Για το ημιαυτόματο πιστόλι μάρκας Glock δε, ανέφερε αρχικά ότι είχε λάβει άδεια αγοράς και κατοχής από τις Αρχές Σουηδίας, πλην όμως δεν εγκρίθηκε η καταχώρησή του στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που ήδη κατείχε και επιπλέον ότι γνώριζε πως έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατοχής αυτού στην ελληνική επικράτεια και σκόπευε να το πράξει, πλην όμως αγνοούσε, λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής στη Χώρα μας, τις Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αποταθεί.

 

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ασκήσει δραστηριότητες κυνηγιού ή σκοποβολής στη χώρα μας, ούτε είναι εγγεγραμμένος μέλος σκοπευτικού ομίλου.

 

Στον συλληφθέντα επιδόθηκε η απόφαση περί ανάκλησης της άδειας κατοχής όπλων και κατάσχεσης αυτών και το έγγραφο χορήγησης πληροφοριών αναφορικά με την εν λόγω Απόφαση, ενώ στις αρμόδιες Αρχές Σουηδίας θα αποσταλεί συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο έτερο έγγραφό τους («Αποδεικτικό ειδοποίησης»).

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *