Κακοκαιρία Elias: Σε χάρτες οι βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο – Που θα βρέξει περισσότερο

Μέχρι την Πέμπτη θα επηρεάσει  σύμφωνα με την ΕΜΥ το κύμα κακοκαιρίας Elias τη χώρα μας που έκανε σήμερα το πρωί την εμφάνισή του στην Δυτική Μακεδονία με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.


Για σήμερα Δευτέρα το μεγαλύτερο «χτύπημα» αναμένεται να δεχθούν περιοχές κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα όπου από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά οι βροχές και οι καταιγίδες καθώς θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Δείτε σε χάρτη την εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης:

Ειδικά για τη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.


Για αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το meteo.gr, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.


Για μεθαύριο Τετάρτη τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κακοκαιρία Elias θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *