Κακοκαιρία Daniel : Ξεκίνησε η εισβολή της – Έπεσαν 103 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου – Πάνω από 3.600 κεραυνοί

 

Η κακοκαιρία Daniel έχει ξεκινήσει για τα καλά την επέλασή της στην Ελλάδα.


Στην Ζαγορά Πηλίου έπεσαν ήδη 103 χιλιοστά βροχής , ενώ έπεσαν πάνω από 3.600 κεραυνοί μέχρι το απόγευμα σήμερα (4.9.2023).

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που έχει φέρει η κακοκαιρία Daniel  έχουν επηρεάσει ως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 3.600 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η συγκεκριμένη περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής:


Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Η υπηρεσία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης των φαινομένων στη χώρα, απεικονίζοντας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης.


Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση. Στο σχετικό βίντεο παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 04/09/2022, 00:10 – 04/09/2022 17:40.

Φέρνει ως και 500 χιλιοστά βροχής

Έντονα είναι τα φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία Daniel και μάλιστα σε κάποιες περιοχές της χώρας τα ύψη της βροχής δεν θα έχουν προηγούμενο, καθώς θα ξεπεράσουν τα 500 χιλιοστά.

Η κακοκαιρία Daniel έχει αρχίσει να δείχνει τα… δόντια της με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας και στον κρατικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιους όγκους νερού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.


Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Συγκεκριμένα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, ενώ θα πέσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής που ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *