Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες με την υπερχείλιση του Πηνειού – Έσπασε κάθε ρεκόρ – Η στάθμη πλησιάζει τα 10 μέτρα

 

Δραματικές ώρες περνάει η Λάρισα, αλλά και οι κάτοικοι περιοχών κοντά στον Πηνείο, καθώς το μεγάλο ποτάμι της Ελλάδας ανεβαίνει συνέχεια από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel και η στάθμη του φτάνει κοντά στα 10 μέτρα με αποτέλεσμα τα μηνύματα 112 να δίνουν και να παίρνουν και οι διασώσεις να συνεχίζονται με συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην πόλη της Θεσσαλίας.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του ΣΚΑΪ η στάθμη του Πηνειού έφτασε στα 9,9 μέτρα και προχωράει ακάθεκτη. Μάλιστα στο ρεπορτάζ τονίστηκε ότι το προηγούμενο ρεκόρ αύξησης της στάθμης ήταν τα 6,6 μέτρα μετά από μια σφοδρή κακοκαιρία το 2003.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία και ειδικά σε πολλές συνοικίες της Λάρισας καθώς τα νερά του Πηνειού φουσκώνουν διαρκώς και πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές. Μηνύματα από το 112 έλαβαν νωρίτερα οι κάτοικοι στην περιοχή του Αγίου Θωμά της Λάρισας αλλά λίγη ώρα πριν στη Γιάννουλη.

Οι κάτοικοι του του Αγίου Θωμά στη Λάρισα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη. Γύρω στις 13:00 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση της περιοχής Γιάννουλη και των εργατικών κατοικιών ενώ μετά τις 11:00 το πρωί εστάλη ακόμη ένα μήνυμα για τις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας, λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Ώρες αγωνίας στη Λάρισα

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά την κακοκαιρία Daniel, οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από 1 έως και 2,5 μέτρα.


Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό.


«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα.

Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλιση του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *