Καιρός: Η κακοκαιρία Daniel επελαύνει σε Σποράδες και Μαγνησία – Πλημμύρες στο Βόλο Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

 

Η κακοκαιρία Daniel επελαύνει από χθες (4.9.2023) σε μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά σε Σποράδες και Μαγνησία. Στο Βόλο ήδη υπάρχουν μεγάλες πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό.


Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία Daniel θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Δύσκολη ήταν η νύχτα σε πολλές περιοχές τις χώρας, όπως σε Μαγνησία και Σποράδες, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα.

«Στη Μαγνησία και στις Σποράδες μοιάζει σαν να μην νύχτωσε ποτέ» μετέδωσε δημοσιογράφος της ΕΡΤ. «Είναι τέτοια η κεραυνική δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12:00 -12:30 και έπειτα που πραγματικά έγινε η νύχτα μέρα» σημείωσε.

Οι κεραυνοί συνοδεύονταν και από έντονη βροχόπτωση, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί τα πρώτα προβλήματα τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί. Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει η καταγραφή.


Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.


Την Δευτέρα κινδύνευσε οδηγός στη Φθιώτιδα όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή της Ροδίτσας.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ισχυροί άνεμοι σάρωσαν τον δήμο Αγίας και τα παράλια της Λάρισας. Σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά του δήμου Αγιάς.

Σημειώνεται πως τα πρώτα μηνύματα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» επισημαίνεται στο μήνυμα, ενώ δίνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.


Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις καλλιέργειες ελιάς στην Ηλεία. Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα της Δευτέρας η βροχόπτωση ήταν έντονη  συνοδευόμενη από πολύ πυκνό χαλάζι που κάλυψε τα πάντα με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές στις ελιές στα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι.

Φόβοι για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις περιοχές που είδαν τα δάση τους να καίγονται μέσα στο καλοκαίρι η αγωνία κορυφώνεται. Μία από αυτές είναι η Εύβοια, όπου από το μεσημέρι της Δευτέρας βρέχει, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αρχές καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται μεγάλος όγκος νερού.

Η Θεσσαλία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, καθώς από νωρίς βρέχει στη Λάρισα όσο και στους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα μέχρι στιγμής.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Παράλληλα, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *