Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα το μεσημέρι (25.1.2023 τη Ρόδο. Ο σεισμός έγινε ανοιχτά της Ρόδου.

Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διάρκεια. Η πρώτη εκτίμηση μιλούσε για 5,7 Ρίχτερ, αλλά ην επόμενη ανέβασε το μέγεθος στα 5,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:37 το μεσημέρι της Τετάρτης (25.01.2023), 58 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται στα 22χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κάρπαθο και σε άλλα νησιά κοντά στη Ρόδο. Οι πρώτες πληροφορίες δεν έκαναν λόγο για σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου Ρένια Βενιανακη ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Οι κάτοικοι ανησύχησαν αλλα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η περιοχή που έδωσε το σεισμό είναι κοντά στην τάφρο του Στράβωνα που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς στο νησί.

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων” είπε μιλώντας στην ΕΤ3 και στην Περίμετρο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

«Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός» είπε τονίζοντας πως «ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου”