Φωτιά στη Ρόδο: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα – Κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους

 

Η Πυροσβεστική δείχνει να κερδίζει τη μάχη που έδινε με την τεράστια φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Ρόδο αν και η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε αποκαΐδια 30.000 στρέμματα δάσους.


«Με το ξημέρωμα φαίνεται η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη το πρωί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Τάσος Χατζημάρκος αποκαλύπτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο οι άνεμοι που πνέουν είναι 2 μποφόρ κάνοντας τον να πιστεύει ότι ξημέρωσε μια μέρα αισιόδοξη για τη Ρόδο καθώς η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.

Μιλώντας για τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον δήλωσε ότι περίπου 30.000 στρέμματα έχουν καεί, δίχως να έχουν κινδυνεύσει κατοικίες.

Καταφθάνουν στο νησί επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης

Όπως αποκάλυψε οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με επίγειες δυνάμεις (πυροσβέστες και οχήματα) που καταφθάνουν στο νησί με το πλοίο της γραμμής. Αναφορικά με τα αίτια της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για δημόσια συζήτηση λέγοντας ότι αναμένει και το πόρισμα των ανακριτικών αρχών.


Ερωτηθείς για το εάν η Περιφέρεια είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα δήλωσε ότι είχαν κάνει ότι ήταν εφικτό λέγοντας ότι οριζόντιες δράσεις πυροπροστασίας στα νησιά δεν είναι εφικτή.


«Έχουμε σχεδόν κάθε μέρα φωτιά. Είναι δεκάδες τα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι υπάρχουν νησιά που δεν έχουν ούτε έναν πυροσβέστη.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες σήμερα πρόκειται να ενισχυθούν, και πολλοί εθελοντές που έχουν σπεύσει με μηχανήματα και υδροφόρες.

«Σε ύφεση»

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής κ. Κώστα Τσίγκα η φωτιά στη Ρόδο βρίσκεται σε ύφεση. Ο κ. Τσίγκας είπε στην ΕΡΤ πως σύμφωνα με αξιωματικούς στο πεδίο η φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιουλίου από τον Απόλλωνα Ρόδου, βρίσκεται σε ύφεση και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη να την θέσουν υπό έλεγχο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ενα πεζοπόρο τμήμα απο την Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.


Η πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο καίει πυκνό και παρθένο πευκοδάσος με μεγάλα δένδρα. Σκαπτικά μηχανήματα άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Εκκενώθηκαν τα χωριά  Σαλάκος, Ελεούσα και Διμιλιά που είναι κοντά στον ορεινό όγκο του προφήτη Ηλία και ένα ιστορικό ξενοδοχείο Έλαφος που βρίσκεται στην περιοχή.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *