Φωτιά σε Κεφαλονιά και Χίο: Ελεγχόμενη η κατάσταση – Μπαράζ συλλήψεων για εμπρησμούς, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

 

Καλή είναι πλέον η εικόνα στις φωτιές σε Κεφαλονιά και Χίο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (1.8.2023) η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Σπαρτιά της δημοτικής ενότητας Λειβαθούς, στην Κεφαλονιά.


Το πύρινο μέτωπό βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να δείχνει να την απειλεί. Η φωτιά στην περιοχή Σπαρτιά Κεφαλονιάς οριοθετήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στο μεταξύ, υπάρχει σε εξέλιξη μπαράζ συλλήψεων για εμπρησμούς. Στο Δήλεσι Βοιωτίας συνελήφθη ένας 20χρονος για πυρκαγιές κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έβαλε φωτιά σε 41 μεταλλικούς κάδους και κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση.

Ο ίδιος, με καταγωγή από τη Ρουμανία, έβαλε φωτιά και σε αφίσα από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκε βλάστηση μικρής έκτασης με ξερά χόρτα ενώ η κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ υπέστη ζημιές, όπως και ένας πλαστικός κάδος που ήταν κοντά.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.


Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Τσουκαλαίικων, του δήμου Οιχαλίας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε ξηρά χόρτα.


Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Ακόμα μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην Τ.Κ Καλεντζίου του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Ιωαννίνων. Ανακριτικοί υπάλληλοι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων συνέλαβαν έναν άνδρα ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση.

Παράλληλα, συσχετίστηκε η εμπλοκή του και για άλλους δύο εμπρησμούς από πρόθεση σε δασική έκταση στην ίδια περιοχή.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.


Από την αρχή του 2023, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε 117 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 10 συλλήψεις αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση, ενώ οι 107 εμπρησμό από αμέλεια.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

Αττική, Κύθηρα, πολλές περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο,

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα και περιοχές Μαγνησίας, Ηράκλειο, Λασίθι και νησιά Ιονίου και ανατολικού Αιγαίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *