Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας – Συνομιλίες για τη Ράφα προσεχώς

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών και άγριων μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, την ώρα που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου άνοιξε ξανά την πόρτα στις αναμενόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα.


Νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στα αεροπορικά πλήγματα, ενώ τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για μάχες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια). Παράλληλα, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για βίαια επεισόδια σε διάφορες κοινότητες της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς πως κρύβονται σε νοσοκομεία, συνεχίζει την επιχείρηση που άρχισε τη 18η Μαρτίου στο συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα. Στη Χαν Γιούνις, μονάδες του διεξάγουν επιχειρήσεις στον τομέα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία Νάσερ και Άμαλ, τα οποία απέχουν περίπου ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο.

Το νοσοκομείο Άμαλ «έπαψε εντελώς να λειτουργεί», ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, αφού οι εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό το εγκατέλειψαν.

Αντιδρώντας οργισμένα στην αποχή των ΗΠΑ όταν διεξήχθη η ψηφοφορία με την οποία εγκρίθηκε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση Νετανιάχου ακύρωσε την αποστολή αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ που επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο να διεξαχθεί χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.


Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ωστόσο χθες πως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ενημέρωσαν πως «θα επιθυμούσαν να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.


Μετά την πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει πλέον να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, που θεωρεί το έσχατο μεγάλο οχυρό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, όμως στην πόλη αυτή έχουν βρει καταφύγιο κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, , που εγκατέλειψαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες άλλους τομείς του θυλάκου, ειδικά τον βορρά.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν να προειδοποιούν εναντίον νέων μαζικών απωλειών ζωών αμάχων και της περαιτέρω απομόνωσης του Ισραήλ και προτείνουν «εναλλακτικές» στη χερσαία επίθεση. Προτείνουν επιλογές όπως στοχευμένα πλήγματα εναντίον ηγετών της Χαμάς.

Παράλληλα το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για να εξασφαλιστεί ανακωχή αρκετών εβδομάδων, συνοδευόμενη από ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων, διαβεβαιώνει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *