Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: «Σπασμένο καράβι» εν μέσω θύελλας – Γιατί είναι δεμένα τα χέρια του ως αντιπολίτευση μετά την πανωλεθρία

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει εκείνο το μαγικό τραγούδι που λέει «Σπασμένο καράβι» μετά την πανωλεθρία του στις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα θυμίζει όντως, σπασμένο καράβι που βρίσκεται μάλιστα εν μέσω θύελλας, ενώ το τραγικό ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του δένει τα χέρια μέσα στη Βουλή, όπου δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.


Το πιο σημαντικό όμως, είναι η κατάσταση στο κόμμα μετά την πτώση στο κενό στις χθεσινές (25.6.2023) εκλογές. Η ατμόσφαιρα είναι όχι απλά ηλεκτρισμένη, αλλά θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος.

Επανίδρυση και εκκαθαρίσεις

Όλα δείχνουν, όμως, ότι δεν θέλει απλά να ζητήσει από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος ψήφο εμπιστοσύνης για να μείνει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να κάνει επανίδρυση του κόμματος.

Να το ξαναστήσει από την αρχή, πετώντας φυσικά όσους θεωρεί… βαρίδια.

Αυτή η προσπάθεια… εκκαθαρίσεων και χτισίματος ενός κόμματος σχεδόν από την αρχή βρίσκει αντίθετα μια σειρά από σημαντικά στελέχη, που θεωρούν ότι την ευθύνη για το επικό ναυάγιο στις εκλογές έχει ο Αλέξης Τσίπρας και όχι τα στελέχη και το κόμμα και βλέπουν τον πρόεδρο ως κόκκινο πανί. Και φυσικά θεωρούν ότι το κόμμα δεν είναι βιλαέτι του για να το κάνει ό,τι θέλει, να το χτίζει και να το γκρεμίζει όποτε θέλει και να έχει στο κόμμα όσους θέλει.


Από την άλλη ήδη πολλά κεφάλια σηκώνονται και δείχνουν να θέλουν να ηγηθούν εκείνα στην επόμενη μέρα.


Δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, ούτε για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Από την άλλη το τραγικό αποτέλεσμα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του δένει απόλυτα τα χέρια ως αντιπολίτευση και δεν του επιτρέπει να κάνει τίποτα μέσα στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μόλις 48 έδρες στη νέα Βουλή. Ο αριθμός αυτός του αφαιρεί την δυνατότητα άσκησης κορυφαίων κοινοβουλευτικών προνομίων που παρέχονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοτελώς, το 1/6 του Σώματος (50 έδρες) για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, όπως απαιτείται στο άρθρο 84 παρ. του ΚτΒ.

Επίσης, δεν διαθέτει το 1/5 του συνόλου των εδρών, που προβλέπει ο ΚτΒ, για να υπογράψουν αίτημα πρότασης στην Ολομέλεια για την συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπή (αρ. 144 παρ.2). Αυτό θα μπορεί να γίνει μέσω της Συνταγματικής διάταξης του άρθρου 68 του Συντάγματος ( αρ. 84 παρ. 4) που προβλέπει ότι «Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα (10) τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί όμως από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας» δηλαδή χρειάζεται 120 ψήφους άρα και την «βοήθεια» και άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ακόμη, προβλήματα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίσει η παρούσα Βουλή να είναι προτείνουσα της Αναθεώρησης του Συντάγματος καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αυτοτελώς τους 50 βουλευτές που προβλέπει το άρθρο 119 για να υποβάλει στην αρμόδια Επιτροπή τις προτάσεις του για τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα θέλει να συζητηθούν. ​


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *