Δημοσκόπηση GPO: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου – Πτώση για Πλεύση Ελευθερίας

Ανοίγει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».


Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 24,1 μονάδες, καθώς η πρώτη λαμβάνει 41,9% των ψήφων και ο δεύτερος 17,8%, ενώ το τρίτο ΠΑΣΟΚ 11,7%.

Από την άλλη, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 25,6 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 44,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18,9%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 12,4%. Επομένως, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO, η ΝΔ αναμένεται να λάβει στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση «βλέπει» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου.

Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ενώ, το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%.


Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.


Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.

Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 53,9%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από τους Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *