Δίκη για Μάτι: Έφεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία για την απόφαση του δικαστηρίου

Έφεση ασκήθηκε από την εισαγγελία Εφετών κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την τραγωδία στο Μάτι.


Η έφεση αφορά τις αθωώσεις, τις ποινές, τα ελαφρυντικά και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, όχι όμως τον ηλικιωμένο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά και καταδικάστηκε ποινή 3 χρόνων γιατί δεν προβλέπεται νομικά.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της ίδιας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη.

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, και συγκεκριμένα τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου, τις ποινές, τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών) αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά και η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό.


Υπενθυμίζεται πως με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής


  1. Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).
  2. Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα).
  3. Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32).
  4. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).
  5. Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.
  6. Τον κάτοικο στο Νατού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά για εμπρησμό από αμέλεια.

Παράλληλα, το μεγάλη στοίχημα για τη Δικαιοσύνη η καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής, η οποία θα παρέλθει τον Ιούλιο του 2026.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *