Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Ρόδο και Λακωνία, βροχή τα μηνύματα του 112 – Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές και την Παρασκευή

Ολονύχτια αναμένεται να είναι και απόψε η μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας.


Με αναζωπυρώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία. Στη Δυτική Αττική, μάλιστα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, έλαβαν διαστάσεις λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

«Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι αυτό και εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, ‘Αγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και ‘Αγιο Παντελεήμονα. Ομοίως αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως είπε, στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν βρεθεί επίσης οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Ειδικότερα, επισήμανε ότι, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα που συνδράμουν στην πυρόσβεση καθώς και 14 προωθητές γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.


Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη

Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός γνωστοποίησε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη 3 συλλήψεις ανδρών οι οποίοι εκτελούσαν θερμές εργασίες και από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.


«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Κι αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δυτική Αττική η εικόνα το βράδυ της Πέμπτης είναι κάπως καλύτερη μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που προκλήθηκε το απόγευμα.

Ρόδος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς

Σύνεχιζονται οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι οποίες είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν. Αυτή την ώρα το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι’ αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της πυροσβεστικής, εθελοντές κ.ά. βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.

Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και μετά, όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα 4 μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά από τον αέρα της καφτρας από τα καιόμενα.

Η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένο ότι είναι και η τρίτη κατά σειρά όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει στο νησί.

Για τις πυρκαγιές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Εκεί ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι πολίτες στον οικισμό Κιάφα για να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα, αλλά και όσοι βρίσκονταν στην περιοχή Άγιος Παντελεήμων για εκκένωση προς Ερυθρές.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη, ενώ στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές. Επίσης, αργότερα το 112 ήχησε ξανά δίνοντας εντολή εκκένωσης στην περιοχή Άγιου Ιωάννη Κορακά προς Μάνδρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Ακόμη απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

  1. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  2. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *