Ανησυχία για τις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στον Κηφισό: «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι σουρωτήρια», προειδοποίησε σπηλαιολόγος


Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για τις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στον Κηφισό. Η είδηση ότι ανακαλύφθηκαν τρεις λίμνες, από τα μέλη της ομάδας Γεωμυθική έχει φέρει έντονο προβληματισμό για την στατικότητα στην περιοχή.


Για τις λίμνες που έχουν ανακαλυφθεί στον Κηφισό μίλησε στον ΑΝΤ1 ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης και τα λόγια του… ήχησαν σαν καμπανάκι.

«Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο.  Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν τη ζημιά.  Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο σπηλαιολόγος.

Ο Γιώργος Καφαντάρης μιλώντας για το θέμα και στον Alpha ανέφερε πως «όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι “σουρωτήρια”»!

Συγκεκριμένα είπε ότι «θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν -μη κακό- γίνει κάτι δεν θα μπορέσει να μπει κάποιος για να ψάξει. Σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα».


Που βρίσκονται οι τρεις λίμνες

Η πρώτη από τις λίμνες ανακαλύφθηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Ιανουάριο του 2023. Βρέθηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.

Τον Ιούλιο του 2023, η δεύτερη λίμνη εντοπίστηκε κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.

Η τρίτη και η μεγαλύτερη λίμνη στην κοίτη του Κηφισού βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς και είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία. Η συγκεκριμένη λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη και φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *