Ξεκάθαρος ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπερσυνταγογράφηση: «Δεν πρόκειται να χορηγούμε φάρμακα με τόση ευκολία τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ» – Η καταγγελία για το πανάκριβο φάρμακο

 

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης, στην ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Ό Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε υπερσυνταγογράφηση σε πανάκριβο φάρμακο για σπάνια νευρολογική πάθηση, το οποίο μάλιστα αποδείχθηκε και αναποτελεσματικό και αποσύρεται από την αγορά.

Μιλώντας σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο φάρμακο υψηλού κόστους RELYVROP, με κόστος περίπου 12.000 δολάρια τον μήνα και πάνω από 150.000 δολάρια ετησίως.

Η θεραπεία αφορά την αντιμετώπιση της σπάνιας νόσου της πλαγίας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS), η οποία αλλιώς αναφέρεται ως νόσος του κινητικού νευρώνα.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, το συγκεκριμένο φάρμακο συνταγογραφούνταν κατά κόρον στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, ενώ δεν είχε λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Από τον αμερικανικό FDA είχε λάβει άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης για λόγους συμφέροντος των ασθενών, με βάση τα πρώιμα αποτελέσματα φάσης ΙΙ.


Ωστόσο, τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ σε 664 ασθενείς, τα οποία δημοσιεύθηκαν λίγους μήνες αργότερα απέδειξαν ότι οι ασθενείς δεν είχαν βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα των ασθενών που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένοι» και δεν απέκλεισαν την οικειοθελή απόσυρση της θεραπείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και καθηγητής κ. Γιώργος Τσιβγούλης είχε αρθρογραφήσει κατά της θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε «εξοργισμένος με την σπατάλη που σημειώθηκε» και πρόσθεσε πως θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των γιατρών που το συνταγογράφησαν.

Για τον λόγο αυτό συγκάλεσε το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, προκειμένου να διακοπεί και επίσημα η χορήγηση της θεραπείας στη χώρα μας.

«Ξεκαθαρίζω ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούμε φάρμακα με τόση ευκολία τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.