Τσακλόγου: Τα μεγάλα έργα του e-ΕΦΚΑ

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στην εκδήλωση του «e- ΕΦΚΑ: Απολογισμός και όραμα – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» και έκανε αναφορά στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΚΑ, στην τεράστια συμβολή όλων των υπουργών εργασίας που πέρασαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2019 έως σήμερα. Επίσης μίλησε και για τα μεγάλα έργα του e-ΕΦΚΑ.


Αναλυτικά σημεία της ομιλίας του Πάνου Τσακλόγλου:

«Την τελευταία 20ετία έγιναν ραγδαίες αλλαγές φτάνοντας στη σημερινή κατάσταση όπου έχουμε το σύνολο σχεδόν της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια του ΕΦΚΑ. Ήταν ένα αναγκαίο βήμα τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας όσο και για λόγους ισότητας. Ώστε να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους και να πάψει ο κατακερματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ συνενώθηκαν 8 ταμεία κύριας ασφάλισης και μυριάδες πρώην ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακριβώς επειδή υπήρχαν διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα, διαφορετικές διαδικασίες, επικάλυψη αρμοδιοτήτων, ήταν ένα δύσκολο πρότζεκτ από την αρχή. Όμως νομίζω ότι τα προβλήματα επιτάθηκαν γιατί στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ είχαμε μάλλον ανούσιους και αναποτελεσματικούς πειραματισμούς.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο μέχρι το 2019 είχε, γιγαντωθεί. Διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΦΚΑ – θα ήταν άδικο να μην μνημονεύσω εκτός του σημερινού Διοικητή Αλέξανδου Βαρβέρη, το Χρήστο Χάλαρη και τον Παναγιώτη Δουφεξή – σήκωσαν τα μανίκια και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.


Χρησιμοποιήσαμε κάθε δυνατό νομοθετικό, οργανωτικό ή τεχνολογικό μέσο και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Αυτή τη στιγμή πρακτικά το πρόβλημα των κύριων εκκρεμών συντάξεων έχει, επιλυθεί. Πάντα θα μένει ένας μικρός πυρήνας δύσκολων υποθέσεων που θα αργούν να εκκαθαριστούν, αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Μετά τις κύριες συντάξεις νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στις επικουρικές συντάξεις καθώς και στις παράλληλες και τις διεθνείς.


Ποια είναι τα μεγάλα έργα του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή; Να αποκτήσει ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Όμως, ακόμα και αν αποκτήσει αυτό το σύστημα χωρίς να γίνει το δεύτερο μεγάλο έργο που είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού μας βίου, είναι σαν να έχουμε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς να έχουμε βαγόνια να τρέξουν σε αυτό. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων είναι το δεύτερο μεγάλο έργο. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των έργων, μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε έναν ΕΦΚΑ πολύ διαφορετικό από αυτόν που παραλάβαμε το 2019 και ακόμα πιο διαφορετικό από αυτόν της εποχής της ίδρυσης του Φορέα. Φυσικά, παράλληλα τρέχουν και άλλα πρότζεκτ, που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του οργανισμού, είτε αναφερόμαστε στην ΄στον τεχνολογικό εξοπλισμό εκτός του πληροφοριακού συστήματος, είτε αναφερόμαστε στα ίδια τα κτίρια του ΕΦΚΑ ώστε να αισθάνονται όμορφα τόσο οι εργαζόμενοι του Φορέα όσο και οι οι ασφαλισμένοι που θα πηγαίνουν εκεί για να εξυπηρετηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ έχει να κάνει με τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ καθώς καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να τελεσφορήσει αν δεν δουλέψουμε χέρι με χέρι με τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων μπορεί να πετύχει θαύματα προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και των συνταξιούχων – πρακτικά δηλαδή, σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού».

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *