Το παρασκήνιο της απρέπειας του Ρ. Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο εν θερμώ δεν πάρθηκε, αν και δείχνει πως ο Σούνακ προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα.


Το βαθύτερο αίτιο για τη στάση του κ. Σούνακ εκτιμάται ότι είναι η προσπάθεια του να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό στην Μεγάλη Βρετανία ενόψει των εκλογών στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για το 2024 και με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται 20 μονάδες του υποψηφίου των Εργατικών, Στάρμερ.

Ουδείς, άλλωστε, στην ελληνική αποστολή πείστηκε από την δικαιολογία της Ντάουνινγκ Στριτ για το βεβαρημένο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού που επικαλέστηκαν για την ακύρωση της συνάντησης. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το τηλεφώνημα έγινε στην διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Μαρία Μπούρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον κ. Στάρμερ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο σε μία ενδεχόμενη συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο.

Πηγές που έχουν γνώση του παρασκηνίου ανέφεραν ότι «ο κ. Σούνακ επιχειρεί να αναδείξει ένα σημείο αντιπαράθεσης με τους Εργατικούς για να συσπειρώσει ψηφοφόρους». Μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της διατήρησης των Γλυπτών στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να καρπωθεί πολιτικά οφέλη. Μία στάση, που ελληνικές πηγές χαρακτήριζαν οξύμωρη, την ώρα που όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη Βρετανία δείχνουν μία μεταστροφή των πολιτών που στην πλειοψηφία τους δεν βλέπουν αρνητικά την επανένωση των Γλυπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, με δήλωση του, έδειξε αμέσως την ενόχληση του για το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού ομολόγου του τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές και τόνισε δηκτικά πως «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων». Όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς στην ατζέντα των συζητήσεων, που είχε καθοριστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, υπήρχαν μία σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Γάζα, την Ουκρανία, η κλιματική κρίση και η μετανάστευση, ενώ ήταν γνωστές και οι θέσεις της χώρας για τα Γλυπτά. Όπως σημειώνει πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη «αν ενοχλήθηκε από την προβολή των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Σούνακ θα μπορούσε να του το πει κατά την συνάντησή τους».


Υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα προς την κ. Μπούρα, και προτάθηκε ο κ. Μητσοτάκης να συναντήσει τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, με την ελληνική πλευρά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην αφήνει περιθώριο ούτε για την ολοκλήρωση μίας τέτοιας πρότασης, καθώς θεωρήθηκε άκρως προσβλητική και απαράδεκτη.


Σημειωτέον, η Λόρα Κίνσμπεργκ, η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Κυριακής έγραψε χθες στο twitter έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση με δεδομένο ότι το θέμα απασχολεί τις σχέσεις των δύο χωρών επί καιρό».

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που φαίνεται να έχει ταράξει τη Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρωθεί η συνάντηση του Σουνάκ με τον @kmitsotakis που αναμενόταν σήμερα! Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…» ανέφερε σε ανάρτησή της στο X η Κίνσμπεργκ.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *