Στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, στο αγροτικό και εκπαιδευτικό θέμα αλλά και η εξεταστική για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε σε συνέντευξη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στη «Ναυτεμπορική TV».
Αρχικώς, για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία, έκανε λόγο για «ιστορικού επιπέδου επίσκεψη», είναι δε, σε συνέχεια εκείνης του πρωθυπουργού Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, η πρώτη μετά από 40 χρόνια. «Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η οποία αναζητά έναν τρίτο δρόμο», σημείωσε επίσης ο κ. Κοντογεώργης, καταθέτοντας την ελληνική προσδοκία για «αύξηση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, των εξαγωγών, του τουρισμού μας». Ειδικώς για το τελευταίο επεσήμανε ότι κάθε χρόνο περίπου 40 εκατ. Ινδοί επισκέπτονται άλλες χώρες, εξ ου και το ελληνικό ενδιαφέρον. Αλλά και, συμπλήρωσε, στους τομείς της πληροφορικής, της ναυτιλίας, των κατασκευών.
Άλλωστε, επεσήμανε, η Ελλάδα έχει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ότι δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, επίσης ο κρίσιμος ρόλος που παίζει στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η επίσκεψη θα έχει παραγωγικά αποτελέσματα, τα οποία θα δούμε σύντομα», συμπέρανε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία είναι και η τελευταία ξένου ηγέτη στην ασιατική χώρα, πριν από την έναρξη, εκεί, της προεκλογικής περιόδου.
«Αυτά τα οποία ετέθησαν από τους αγρότες, σε ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν»
Στο δεύτερο θέμα της συνέντευξης, το αγροτικό ζήτημα, δήλωσε εξ αρχής ότι «η κυβέρνηση αυτά που μπορούσε να ικανοποιήσει και είναι στο δικό της διακριτικό κύκλο ευχέρειας, τα έκανε». Ειδικότερα και «πέραν των όσων έγιναν την περίοδο 2019 – 2023, αυτά τα οποία ετέθησαν από τους αγρότες, σε ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν».
Συγκεκριμένα, «ρεύμα και πετρέλαιο, τα βασικά ζητήματα, έχουν ικανοποιηθεί σε ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα, σε άλλα θέματα, υπάρχουν πολιτικές που φέρνουν αποτελέσματα, όπως στο κομμάτι των ελληνοποιήσεων. Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική: την επόμενη εβδομάδα έχουμε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ενώ στο πλαίσιο αυτό είναι και η πρωτοβουλία των “εννέα”, των χωρών δηλαδή της Μεσογείου».
Ειδικώς για τους αγρότες της Θεσσαλίας, ο κ. Κοντογεώργης επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για συνάντηση μαζί τους. Επίσης, «υπάρχει σχεδιασμός και πολύ σύντομα θα παρουσιασθεί το συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση. Το σχέδιο της αποκατάστασης προχωράει, το υπουργείο Υποδομών εργάζεται πολύ εντατικά στην κατεύθυνση αυτή, γιατί οριστικοποιείται ο κατάλογος των έργων που αφορούν τα πρώτα 1,4 δισ.».
Για το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα είπε πως ήταν «μια οργανωμένη και κόσμια διαμαρτυρία […] πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση. Μας ενδιαφέρει οι αγρότες προφανώς να διεκδικούν τα αιτήματά τους, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκονται στα χωράφια τους, ξεκινά μια νέα καλλιεργητική περίοδος». Πάντως, κατέληξε, «η απόφαση είναι δική τους».
Ερωτηθείς για την αντίδραση της κυβέρνησης στην περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεκαθάρισε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν μπορεί να γίνεται διάλογος μέσα σε ένα πλαίσιο όπου εμποδίζονται οι μετακινήσεις της κοινωνίας. Πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, δεν συνάδει με το πνεύμα που υπήρξε αυτές τις μέρες. Αλλά, ας περιμένουμε να δούμε και ο καθένας αναλαμβάνει το βάρος των δικών του αποφάσεων».
Στις αρχές Μαρτίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επανέλαβε ότι «στις αρχές Μαρτίου θα προχωρήσουμε στην ψήφιση». Σημείωσε δε, ότι «υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση, τα σχόλια είναι αρκετά και το υπουργείο (Παιδείας) τα ενσωματώνει και τα αξιολογεί. Σε αυτό το βήμα προς το μέλλον που κάνουμε με αυτή τη μεταρρύθμιση σε σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ενίσχυση της δημόσιας (εκπαίδευσης) αλλά και, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων […] ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε όλες τις εικόνες που αφορούν το χθες -είτε αφορούν καταλήψεις που θέτουν εν κινδύνω την εξεταστική σε διάφορα πανεπιστήμια είτε όπου υπάρχουν έκνομες ενέργειες και χρειάζεται η παρέμβαση των αρχών. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά, ταυτόχρονα όμως, πρέπει να διαχειρισθούμε και ένα παρόν, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις δεν περιποιεί τιμή γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα», διεμήνυσε ακόμη.
Με αφορμή, όμως, την ανακοίνωση της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για απώλεια της εξεταστικής, ο Θ. Κοντογεώργης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, έδωσε εργαλεία, προκειμένου να μη χαθεί η εξεταστική». Και, «στο 92% των σχολών αυτό το πετύχαμε, πραγματοποιήθηκε, δηλαδή, η εξεταστική είτε κανονικά είτε διαδικτυακά. Στο υπόλοιπο 8% αυτό δεν έχει γίνει». Εν κατακλείδι, «εμείς θέλουμε αυτές οι εικόνες να αποτελούν παρελθόν, κάνουμε ένα βήμα προς τα μπροστά».
Εν σχέσει με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, αντέτεινε πως «έχει γίνει σοβαρή νομική προετοιμασία, υπάρχουν σχετικές γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σύγκρουση με το Σύνταγμα», επέμεινε ενώ παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει εντός και εκτός της Βουλής. Και προσέθεσε: «Έχουμε τη δυνατότητα να γίνει η χώρα ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και να προσελκύσουμε Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού, οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, να έλθουν να δουλέψουν σε πανεπιστήμια στη χώρα μας. Και πολλά παιδιά να μη χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλες χώρες αλλά να μπορούν να πραγματοποιούν τις σπουδές τους στη χώρα μας».
Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «ήταν μια κομβική βασική δέσμευση της κυβέρνησης. Είναι κάτι που η κυβέρνηση, και ευρύτερα η παράταξη, παλεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και είναι πιο ώριμο στην κοινωνία. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», τόνισε κλείνοντας την απάντησή του.
Η εξεταστική για τα Τέμπη «διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη εξεταστική, περισσότερο από τρεις μήνες»
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη: «Είναι μια εξεταστική που διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη εξεταστική, περισσότερο από τρεις μήνες. Όλοι οι μάρτυρες – πλην ενός – ο οποίος ήταν μάλιστα επιζών από το δυστύχημα και την παρουσία του οποίου προσπάθησαν να διακωμωδήσουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης – ήταν μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση», ανέφερε σε απάντηση των αιτιάσεων από τα άλλα κόμματα.
Επιπλέον, «έγινε μια διαδικασία που επέβαλε το γεγονός το ίδιο, γι’ αυτό και δόθηκε άπλετος χρόνος». Χθες, όμως, «υπήρξαν κάποιοι χειρισμοί εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ενός συγκεκριμένου βουλευτή, που παρέσυρε τα κόμματα σε σχέση με τη δικογραφία». Και, κλείνοντας, «αναδείχθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση του γενικού κανονισμού λειτουργίας […] προφανώς και πολιτικά ζητήματα», αλλά «όλα αυτά θα δούμε πώς θα αποτυπωθούν στα πορίσματα».