Πώς οι τουρκικές προκλήσεις δίνουν νέα διάσταση στο ραντεβού Μητσοτάκη-Μπάιντεν


Η απόφαση της Τουρκίας να ανατρέψει το «μορατόριουμ» που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ενάμιση μήνα στην Κωνσταντινούπολη αναπόδραστα αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες.


Στις επικείμενες υψηλού επιπέδου επαφές του στις ΗΠΑ, προεξάρχοντος του ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, σε αντίθεση με την Τουρκία που παλινδρομεί, παρά τη νατοϊκή της ιδιότητα. Και ο  Μπάιντεν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η χώρα μας είναι «άγκυρα σταθερότητας» σε μια ταραγμένη περιοχή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαΐου-ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει αυτή την ευκαιρία-και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί και στα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής μας. Ο ρόλος του Κογκρέσου, άλλωστε, είναι κομβικός, καθώς δια νόμου έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τα F-35, λόγω των S-400, και μόνο μέσω του Κογκρέσου θα περάσει τυχόν «ξεμπλοκάρισμα» της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, κάτι που δεν είναι εύκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων είναι ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος επιτέθηκε σφοδρά στο State Department για τη χλιαρή στάση του στην υπόθεση καταδίκης σε ισόβια από τουρκικό δικαστήριο του Οσμάν Καβαλά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *