Νίκος Ταγαράς: Ταυτισμένες με το Δέλτα του Έβρου, οι καλύβες και δεν θα ξηλωθούν

Νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει από τις διοικητικές πράξεις και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παράσχου Παπαδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των παραπηγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή Δέλτα Έβρου και την παράταση της αναστολής κατεδαφίσεων και είσπραξης προστίμων.


«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της συγκεκριμένης περιοχής στο Δέλτα του Έβρου διασφαλίζεται μέσω των καλυβών. Και δεν το λέω εγώ, το λέει και ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας στις 8 Δεκεμβρίου 2016, ο οποίος αποφάσισε ότι επί των κτισμάτων-καλυβών που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, αλλοίωση ή κατεδάφιση χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, καθώς τα κτίσματα αυτά είναι απαραίτητα για λόγους εθνικής ασφάλειας», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Το Δέλτα του Έβρου είναι μια ευαίσθητη περιοχή, έχει πολλές πτυχές που χρήζουν προσοχής και προστασίας, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπενθύμισε ότι οι διεθνείς συμβάσεις όπως η Συνθήκη RAMSAR, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις NATURA 2000 προστατεύουν τέτοιου είδους περιοχές.

«Είναι Ειδική Ζώνη Διατήρησης η συγκεκριμένη περιοχή, το Δέλτα του Έβρου. Είναι σε εξέλιξη, για όλες τις περιοχές NATURA στην Ελλάδα, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα θέτουν κανόνες τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Μιλάμε για κανόνες παντού που έχουν ως κύρια βάση και κατεύθυνση την προστασία τέτοιων ευαίσθητων περιοχών, όπως και η περιοχή του Δέλτα», είπε ο κ. Ταγαράς και πρόσθεσε: «για τα σχέδια διαχείρισης της περιοχής έχει ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στο Δέλτα του Έβρου. Είναι στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων να προχωρήσει στην υπογραφή και όλη αυτή η διαδικασία κλείνει με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για ασφάλεια δικαίου. Όλες οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες στο τέλος θα εγκριθούν με προεδρικά διατάγματα. Είμαστε στη φάση, λοιπόν, της τελικής αξιολόγησης και της υπογραφής για να προωθηθεί αμέσως μετά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του χρόνου και, όπως είπε, προκειμένου να διατηρηθούν τα ξύλινα παραπήγματα τα οποία έχουν ταυτιστεί με λειτουργίες και με τον χώρο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και θα απελευθερώνει από διοικητικές πράξεις που έχουν υπάρξει με πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά και με πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί.


«Μέχρι, λοιπόν, την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, θα προβλέπει η ρύθμιση την αναστολή εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης από πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί, καθώς επίσης και η αναστολή επιβολής προστίμων από αυτά που έχουν αυτή τη στιγμή καταγραφεί», είπε ο κ. Ταγαράς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *