Μητσοτάκης στη συνάντηση με Σολτς στο Βερολίνο: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά – Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς»

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο έκανε αναφορά στη Χαμάς, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά στη μάχη κατά της ακρίβειας.»


«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Διαφωνούμε για την Χαμάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

«Η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία χορήγησης ασύλου και την φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό Καγκελάριο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα του μεταναστευτικού.

 «Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Κεντρική πολιτική προτεραιότητα να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» της ακρίβειας.


«Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και εμείς θα επιδιώξουμε τη στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, που επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων σε κάθε επίπεδο.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και από μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη έχει πλέον καταστεί μια από τις σταθερότερες Οικονομίες στην Ευρωζώνη η οποία καταγράφει Ανάπτυξη, προσελκύει επενδύσεις και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. «Έχουμε δυο βασικές αρχές: Τον ακλόνητό προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενες στις ελληνο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις τόνισε χαρακτηριστικά: «Φέτος καταρρίπτουμε το τουριστικό ρεκόρ αφίξεων στην χώρας μας, με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν την Ελλάδα, οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα μας, ενώ το περιβάλλον είναι ευνοϊκό και στο διμερές εμπόριο καθώς η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο βασικό προμηθευτή μας και τον τρίο μεγαλύτερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα. Υπό αυτό το πρίσμα η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ και είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω εκεί τον καγκελάριο Σόλτς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και σε ενεργειακό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, που όπως είπε αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως ενόψει της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση και του μεταναστευτικού προβλήματος, που όπως είπε αποτελούν προτεραιότητες για όλη την ΕΕ. «Η Ελλάδα ως κράτος πρώτης γραμμής δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει στο φόντο της κρίσης στο Μεσανατολικό νέες ισχυρές πιέσεις, επιβαρύνοντας τις ήδη αυξημένες φέτος ροές. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις καθημερινές μας προσπάθειες μας να προστατέψουμε τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και χαίρομαι επίσης γιατί η Γερμανία αναθεώρησε την πολιτική παροχών προς μετανάστες. Θέση μας είναι ότι το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να διευθετήσουμε και τα ζητήματα των δευτερογενών ροών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερωτηθείς σχετικά επέμεινε ότι: «Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς, επιθυμούμε να λύσουμε το θέμα των δευτερογενών ροών σε πνεύμα καλής συνεργασίας με την Γερμανία, θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε σε αυτό με τον καγκελάριο Σολτς καθώς αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία».


Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και το Κυπριακό, όπου τόνισε ότι είναι κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χαιρετίζοντας την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επιλογή ειδικού απεσταλμένου.

«Η Χαμάς κρατάει εδώ και πολλές εβδομάδες γυναίκες και παιδιά ομήρους στα σκοτάδια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς. «Η Χαμάς έχει πάρει δια της βίας την ηγεσία. Όλοι υποφέρουν, παιδιά, ηλικιωμένοι, γυναίκες. Είναι μία ωμή πράξη βαρβαρότητας, είναι μία τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο ίδιος.

«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα», σημείωσε ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, την οικονομία αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *