Μ. Βορίδης για Τσίπρα: Δεν είναι δυνατόν σήμερα, ελαφρά τη καρδία, να λέμε «αστοχία»

Από την παρέμβαση Τσίπρα ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι ναι μεν είναι πάντοτε θετική η αυτοκριτική, αλλά «όταν κατηγορείς ανθρώπους δεν μπορείς να αστοχείς. Δεν σου ξέφυγε […] μιλάμε για πρώην πρωθυπουργούς, (τα θέματα αυτά) απαιτούν σοβαρό χειρισμό».


Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αυτό ξεκίνησε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που υπήρχε ποτέ, αυτή ήταν η ανακοίνωση του κυρίου Παπαγγελόπουλου».

Για το άλλο δε, θέμα, στο οποίο εμφανίσθηκε αυτοκριτικός ο τέως πρωθυπουργός, αυτό των τηλεοπτικών αδειών, επεσήμανε: «Αυτό έχει κριθεί 13-0, εδώ έχουμε καταδίκη».

Επανήλθε, όμως, στην υπόθεση της Novartis και, αφού χαρακτήρισε ήπιο τον χαρακτηρισμό περί αστοχίας, επιχειρηματολόγησε ότι όταν κάποιος εισηγείται τη δίωξη πρώην πρωθυπουργών και υπουργών «δεν είναι και κάτι ελαφρύ […] είναι προφανές ότι και ο πρωθυπουργός θα κάνει σταθμίσεις. Ο πρωθυπουργός και οι δικοί του άνθρωποι, οι δικοί του νομικοί, θα πρέπει να δουν τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, ελαφρά τη καρδία, να λέμε, “αστοχία”».

Κατά τον Μ. Βορίδη, αυτή ήταν η προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «αυτός (ήταν) ο τρόπος με τον οποίον πραγματικά αποπειράθηκε να εργαλειοποιήσει και τη δικαιοσύνη». Κατηγόρησε δε, τον τέως πρωθυπουργό ότι η πολιτική του δεν ήταν πολιτική αντιπαράθεσης σε προγραμματικές, ιδεολογικές, πολιτικές θέσεις, αλλά είχε επενδύσει πολύ στο πολάκειον δόγμα, “θα τους βάλουμε όλους στη φυλακή, γιατί όλοι είναι διεφθαρμένοι”».


Με άλλα λόγια, συνέχισε, «υπηρετούσε με απόλυτη συνέπεια την κεντρική θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι υπάρχει μια πολιτική τάξη η οποία είναι απόλυτα διεφθαρμένη και πρέπει να τους βάλουμε όλους φυλακή. Αυτό είναι που κατέρρευσε, αυτό είναι που πήγε στο 17%» είπε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε να έχει την ίδια τακτική και ως αντιπολίτευση, μετά τις εκλογές του 2019.

Στο ερώτημα, εξ άλλου, τι θα κάνει ο Α. Τσίπρας στο μέλλον, απάντησε ως εξής: «Η εκτίμησή μου είναι όχι πολλά». Ενώ, αν του δινόταν η δυνατότητα να ρωτήσει διευκρινιστικά κάτι τον κ. Τσίπρα, είπε πως θα τον ρωτούσε «η αστοχία τι είναι; Δεν πέτυχε, δεν τα καταφέραμε;».

Ερωτηθείς για όσα δήλωσε ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς περί «κυβέρνησης δολοφόνων», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Τα έχουμε περάσει όλα αυτά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός λαός με πολλή συνέπεια δεν θέλει να γυρίσει σε εκείνη την εποχή της τοξικότητας. Είναι η ρητορική Κασιδιάρη, η ρητορική πλατείας, οι κρεμάλες. Καταδικάσθηκαν αυτά. Είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση».

Και προσέθεσε:«Η προσπάθεια, θέλω να πιστεύω όλων, είναι να στηθεί η πατρίδα στα πόδια της, να αφήσουμε πίσω μας όλες αυτές τις τεράστιες δυσκολίες. Δόξα τω Θεώ, αυτή τη στιγμή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήσεις, να βλέπουν οι συνταξιούχοι αυξήσεις, να μειώνεται η φορολογία».

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ειδικότερα δε τη συζήτηση για το μπάζωμα, σημείωσε εν πρώτοις ότι «ο κ. Τριαντόπουλος αρνείται ότι έδωσε εντολή για το μπάζωμα, και ο κ. Αγοραστός το αρνείται». Επιπροσθέτως, «οι αρμόδιοι χειριστές της υπόθεσης, εκεί, στο πεδίο, αλλά και ο πραγματογνώμων του δικαστηρίου δεν υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία». Εξ άλλου, κατέληξε, «ο πραγματογνώμονας λέει ότι έχει γίνει περισυλλογή υλικού», επαναλαμβάνοντας ότι έγινε το μπάζωμα από τη μία πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο Μ. Βορίδης επέκρινε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «προς εκμετάλλευση της υπόθεσης, πιστεύουν ότι πρέπει να υποδύονται τους δικηγόρους συνήθως της μίας πλευράς». Πρότεινε δε, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλοι οι πολιτικοί «προς σεβασμό των ανθρώπων αλλά και για να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της». Αφού θύμισε, μάλιστα, ότι «η Βουλή απέρριψε την προανακριτική, εμείς κρίναμε ότι δεν χρειαζόταν», συμπλήρωσε: «Ο κάθε χαροκαμένος γονιός – εγώ θα πω με απόλυτη κατανόηση και σεβασμό στον πόνο του, αλλά θα πω, και ευλόγως ως ένα σημείο – ευλόγως αναζητά τον πολιτικό καταλογισμό, ο οποίος, όμως έχει αναληφθεί από την πρώτη στιγμή» παραπέμποντας, έτσι, στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών. Και έκλεισε την αναφορά του στο θέμα θυμίζοντας ότι «τη συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών εμείς την αλλάξαμε. Με τη δική μας συνταγματική αναθεώρηση, με τη μη εξάλειψη του αξιοποίνου».

Η συνέντευξη έκλεισε με την αποστολή από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μισέλ Ασημακοπούλου, email σε Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού: Η κυρία Ασημακοπούλου «λέει ότι δεν είναι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών, επομένως λέει ότι τα έχει συλλέξει (σ.σ. τα email)» ανέφερε, τέλος, ο Μ. Βορίδης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *