Άδ. Γεωργιάδης: Πιθανώς σήμερα πάει στη Βουλή η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών


Τα συλλυπητήρια του για τα πέντε θύματα του τροχαίου της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην αρχή της συνέντευξης του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.


Όσον αφορά το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σήμερα πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ισορροπημένη ρύθμιση, η οποία σταθμίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των εργοδοτών, ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικότητας στην εφαρμογή των τριετιών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα είναι 1.090 ευρώ.

«Έχει ανέβει ο μισθός στην Ελλάδα λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων που αυξάνουν την ζήτηση στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.


Στη συνέχεια, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το ξεπάγωμα έρχεται 2 χρόνια νωρίτερα με στόχο να δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αυξήσεις πιο γρήγορα στον βασικό μισθό και σε ό,τι συνδέεται με τον βασικό μισθό.

Διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για ατομικές συμβάσεις, αλλά για κλαδικές ενεργές συμβάσεις.

Για την απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη είπε ότι «δεν πιστεύω ότι θα γίνει καμία συγκλονιστική απεργία».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με αυτά που συμβαίνουν τελευταία, είναι φυσιολογικό να υπάρχει στενοχώρια στον κόσμο και αυτή η στενοχώρια θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά. Όμως αυτή είναι η μισή εικόνα, η άλλη μισή είναι η πολύ καλή πορεία της οικονομίας, τόνισε.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι «εμείς οι καπιταλιστές, εννοώ και τον Κασσελάκη, έχουμε μια έννοια στον καπιταλισμό, την επιθετική εξαγορά. Δηλαδή κάποιοι καρχαρίες κάνουν μια επιθετική εξαγορά και οι παλιοί επενδυτές μένουν ενεοί. Μια τέτοια επιθετική εξαγορά έγινε και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο, και πως κάθε αντίπλαος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. «Αν θα αποδειχθεί επικίνδυνος είναι άλλο θέμα» πρόσθεσε.

Τέλος, είπε: «Παραδέχομαι ότι ο Πολάκης έκανε τεράστια επιτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει από πάνω. Θα το δούμε αν ο κ. Κασσελάκης συνδεθεί με τον πολακισμό».

Σχετικά με το δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η αστοχία με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και η καθυστέρηση πολύ χρόνο μετά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την ανακοίνωση των θυμάτων είναι ένα σημείο που πρέπει να ερευνηθεί από τον κ. υπουργό»

«Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, είναι ένα πολύ λυπηρό περιστατικό» πρόσθεσε.

Αναλυτικά κάποια από τα σημεία της συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη:

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών:

«Αποφασίσαμε να φέρουμε το «ξεπάγωμα» των τριετιών περίπου 2 χρόνια νωρίτερα. Η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου του ’12 έλεγε ότι από 14 Φεβρουάριου του ’12 αναστέλλεται η εφαρμογή των τριετιών, του επιδόματος ωρίμανσης όπως λέγεται, του επιδόματος προϋπηρεσίας και ό,τι άλλο συνδέεται με αυτά τα επιδόματα. Αυτή η αναστολή θα ίσχυε, μέχρις ότου η ανεργία θα έχει πέσει επί 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10%. Εάν αναμέναμε το αυτόματο «ξεπάγωμα» των τριετιών, αυτό θα συνέβαινε περίπου σε 1,5 με 2 χρόνια. Εμείς το φέρνουμε λοιπόν δύο χρόνια νωρίτερα. Θα κατατεθεί η τροπολογία σήμερα και θα ψηφιστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αναλόγως πως θα πάει το νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γρηγορότερα αυξήσεις».

«Η αύξηση δεν αφορά μόνο το βασικό μισθό. Αφορά και σε ό,τι συνδέεται με το βασικό. Πενταετίες, επιδόματα, διάφορα. Η οικονομία μας πάει καλά και μπορούμε να το κάνουμε γιατί εμπιστευόμαστε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος. Κυρίως όμως το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν πάρει καμία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιος εργοδότης έχει δώσει αυξήσεις πάνω από το βασικό μισθό, αυτές θα προσμετρηθούν στην αύξηση. Αν έχει δώσει παραπάνω από το 30% δεν θα πάρεις παραπάνω αύξηση. Αν έχει δώσει παρακάτω από το 30% και εσύ έχεις συμπληρώσει τρεις τριετίες, θα πάρεις το υπόλοιπο».

«Αυτοί τους οποίους αφορούν οι τριετίες είναι στο σύνολο πάνω από 1,5 εκατομμύριο.  Περίπου 600.000 είναι αυτοί που δεν έχουν δει καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, άρα θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και οι άλλοι που θα δουν λιγότερη αύξηση».

Για την απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό  νομοσχέδιο:

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, αφορά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Είναι οξύμωρο και αντιφατικό η ΑΔΕΔΥ να κάνει απεργία γι’ αυτούς που δεν την αφορούν. Εν πάση περιπτώσει, για να μην παρεξηγηθώ, δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει κάνει απεργία. Θα δούμε την Πέμπτη τι πραγματική συμμετοχή θα έχουν και στους δρόμους και ανά τη χώρα».

Για την έρευνα της Metron Analysis σχετικά με τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Κυβέρνησης:

«Είναι ένα δύσκολο τρίμηνο, έχει συμβεί μία αλληλουχία πολύ δυσάρεστων γεγονότων. Φωτιά στη Ρόδο, φωτιά στον Έβρο, φωτιά στον Ασπρόπυργο, η φοβερή δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά αυτού του ατυχούς συμπολίτη μας, οι φοβερές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τώρα το τραγικό δυστύχημα ή ό,τι άλλο είναι στη Λιβύη. Είναι φυσιολογικό στον κόσμο να έχει δημιουργηθεί μία στεναχώρια, δηλαδή αντικειμενικά και από πέτρα να είσαι, αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν μπορεί να μην σου δημιουργούν μία στεναχώρια. Αυτή η στεναχώρια προφανώς θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά. Αυτή όμως είναι η μισή εικόνα της Ελλάδος. Θέλετε να σας πω την άλλη μισή; Η Ελλάδα έχει και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τουριστικές εισπράξεις το έτος 2023 θα ξεπεράσουν και σε αριθμό επισκεπτών και σε τζίρο. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν για πρώτη φορά αύξηση μετά από 12 χρόνια. Με τις τριετίες που «ξεπαγώνουμε», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικών υπαλλήλων θα πάρουν αυξήσεις που δεν είχαν δει εδώ και 12 χρόνια. Οι αυξήσεις είναι μόνιμες, ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Οι αυξήσεις θα μείνουν. Αυτές οι κινήσεις που καταφέρνει και κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί συμβαίνουν; Γιατί η οικονομία μας πάει  καλά, αυτή είναι η άλλη εικόνα που δεν βλέπουμε».

Για τις κινήσεις της Κυβέρνησης στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας:

«Βλέπεις τους ανθρώπους στη Θεσσαλία που ακόμα μετά από τόσο καιρό είναι μέσα στις λάσπες. Δεν μπορεί αυτό να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Όμως, επαναλαμβάνω αυτή είναι η μισή εικόνα. Ξέρετε ποια είναι η άλλη μισή; Ότι το κράτος στη Θεσσαλία είχε έτοιμες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έχει δώσει τις πρώτες αποζημιώσεις σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο Υπουργείο Εργασίας βγάλαμε την πλατφόρμα για την αναστολή των εργαζομένων μέσα σε δέκα ώρες για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα 534 ευρώ και να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή όπου δίνουμε ασφαλιστική κάλυψη σε όλους όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ στις πληγείσες περιοχές για να μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Δώσαμε κατευθείαν αναστολή στις πληρωμές του ΕΦΚΑ. Μέσα σε διάστημα ωρών έγιναν όλα αυτά. Κάποτε στην Ελλάδα για να γίνουν αυτά περιμέναμε βδομάδες, αυτή είναι η άλλη εικόνα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη:

«Το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Εγώ, ξέρετε, είμαι καπιταλιστής. Μάλλον πρέπει να είμαι ίσως και ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που δημόσια υπερασπίζομαι τον καπιταλισμό ως το καλύτερο σύστημα της παγκοσμίου ιστορίας. Ο άνθρωπος που πάει και δουλεύει στην Goldman Sachs και είναι εφοπλιστής είναι καπιταλιστής, δεν τον λες κομμουνιστή, έτσι δεν είναι; Δεν το λέω ως κακό, ως καλό το λέω για τον κύριο Κασσελάκη».

«Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν πολιτικό αντίπαλο και ξεκαθαρίζω, μακριά από εμάς η αλαζονεία. Δεν έχουμε κάνει καμία συμφωνία με κανέναν συμπολίτη μας ότι είναι υποχρεωμένος να μας ψηφίζει εσαεί επειδή μας ψήφισε την προηγούμενη φορά. Άρα, δυνητικά κάθε πολιτικός αντίπαλος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Θα σας το πω και διαφορετικά. Για να αποδειχθεί κάποιος επικίνδυνος πάει να πει ότι κάνει κάτι καλό. Άρα, για τη Δημοκρατία γενικά αυτό δεν είναι κακό. Καλό πράγμα είναι. Τώρα, το αν θα αποδειχθεί είναι άλλο θέμα. Αυτό θα το γράψει η ιστορία».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *