Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας.
Συμμετείχαν οι: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού και Νίκος Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για «σύγκλιση εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με απαραίτητο στόχο την υλοποίηση νέου μοντέλου. Επιγραμματικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είναι η Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης, οι μεταρρυθμίσεις για μείωση γραφειοκρατίας, η επέκταση κινήτρων με άμεση περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Σε εξέλιξη είναι τρεις δράσεις για άμεση χρηματοδότηση 170 εκατομμυρίων με αποφάσεις στο επόμενο δίμηνο, σχετικά με το πρόγραμμα ψηφιοποίησης προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90 εκατομμυρίων για βιομηχανικά πάρκα.
Στο προσκήνιο είναι ο στόχος για μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους, με κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:
νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας/ υπερέκππωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start uρ ή πανεπιστήμια
στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου,
στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας
Παράλληλα, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους επενδυτικούς αγγέλους,
μειώνεται το όριο σε 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών νέας εταιρείας για συγχωνεύσεις
Σε ό,τι αφορά στο μέτρο Golden Visa από 1 Ιανουαρίου του 2025 συνδέεται με άδεια παραμονής με επένδυση 250.000 σε start up.
Μιχάλης Αργυρού: Το γενικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής οικονομίας
Το βασικό μήνυμα ότι η οικονομία πηγαίνει καλά έδωσε στην εισήγησή του ο Μιχάλης Αργυρού, επισημαίνοντας ότι η ανθεκτικότητα είναι προϋπόθεση στη διαδικασία ανάπτυξης.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μεταξύ των 27 και ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης είναι επί πενταετία δυναμικότερος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση του εισοδήματος. Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ενώ μειώνεται ο οικονομικά ανενεργός πληθυσμός της χώρας. Ταυτόχρονα είναι θετικές οι εξελίξεις στον τομέα κεφάλαιο – επενδύσεις με το επενδυτικό κενό να καλύπτεται γρήγορα και ο όγκος επενδύσεων στο 41% , αντανακλά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αύξηση επενδύσεων.
Τσιάρας: «Μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ σε 298.000 δικαιούχους αγρότες»
Στους 298.000 υπολογίζονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα έχουν από την 1-1-2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.
Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.
Κεφαλογιάννη: «Στα €22 δισ. εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος στη χώρα μας»
Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη . Σημειώνεται ότι ήταν 20,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε κλιμακωτό τέλος ανάλογα με το νησί και τη χρονική περίοδο για τους επιβάτες κρουαζιέρας, παράλληλα με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για βραχυχρόνιες μισθώσεις ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία . Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από την 1-1-2025 δεν επιτρέπονται νέες έγγραφα στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.
Παρακολουθήστε την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό: