Λίνα Μενδώνη: Εγκαινίασε το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου και απέδωσε το αποκατεστημένο Καθολικό της Μονής Τιμίου Προδρόμου στη Βομβοκού. Προέβη σε αυτοψία και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Θέρμου


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου, που στεγάζεται εντός του ανώτερου περιβόλου του οχυρωμένου χώρου. Οι χώροι, εντός του Κάστρου, ανακαινίστηκαν και απέκτησαν όλες τις υποδομές που απαιτεί η νέα λειτουργία τους.


Τοποθετήθηκαν φωτισμός, κλιματισμός και συστήματα ασφαλείας. Η αρχαιολογική έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις καμαροσκεπείς αίθουσες.

Το κτήριο της Οπλοθήκης λειτουργεί ως χώρος πληροφόρησης του κοινού για την ιστορία της Ναυπάκτου, τις αναστηλωτικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, και φιλοξενεί τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο των εργασιών διευθέτησης του Μουσείου του Κάστρου, αναστηλώθηκαν και τα ανατολικά τείχη της οχύρωσης, στο μεσοπύργιο διάστημα, από την Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού, έγιναν αναστηλώσεις των επάλξεων, στερεωτικές εργασίες και εκτεταμένοι καθαρισμοί και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξής τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Βρισκόμαστε, με μεγάλη χαρά, στη Ναύπακτο για την απόδοση μιας σειράς έργων που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το Μουσείο της Ναυπάκτου είναι το πρώτο μουσείο στην πόλη, το πρώτο βυζαντινό μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία και το 24ο μουσείο, που εγκαινιάζουμε, από τον Ιούλιο του 2019. Περιλαμβάνει εκθέματα από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή καστροπολιτεία, αναδεικνύοντας την ιστορία της Ναυπάκτου από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως τον 19ο αι. Είμαστε, πραγματικά, υπερήφανοι για αυτό. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ με 350.000 ευρώ. Στη Ναύπακτο έχει γίνει ένα μείζον αναστηλωτικό έργο που αφορά στις οχυρώσεις, στα μνημεία μέσα στο Κάστρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το δύσκολο τεχνικό έργο στο Λιμάνι της Ναυπάκτου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ. Τα θεμέλιά του έχουν υποστεί πολύ μεγάλες φθορές από την θάλασσα αλλά και από ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Το σύνολο των έργων που εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανία από το ΥΠΠΟ, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει συνολικό προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε έντεκα εμβληματικές κρήνες, τοπόσημα γειτονιών του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου , όπως η κρήνη Μεγαλομάτα, η κρήνη του Βεζίρ Τζαμιού, η κρήνη της Σιδηρόπορτας και του Αγίου Κήρυκου που αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους μορφή. Στα εγκαίνια του Μουσείου παρίσταντο ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θ. Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Β. Γκίζα. Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου, η αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Έφη Σαράντη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ.


Απόδοση του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βομβοκούς

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟ μετέβη στη Βομβοκού, για την απόδοση του αποκατεστημένου Καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Το 1695, στην παλαιά θέση, οικοδομήθηκε νέο Καθολικό. Πρόκειται για ναό σταυροειδή τετρακίονο με τρούλο, και χαρακτηριστικό γνώρισμα τις δύο αψίδες, βόρεια και νότια. Η αγιογράφησή του έγινε στις αρχές του 18ου αι.

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Στις αρχές 2020, συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, για τα έργα που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Συμπεριλάβαμε την αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, στη Βομβοκού, επειδή αποτελεί σημαντική ψηφίδα στην ιστορία της περιοχής, αλλά και ένα μνημείο που έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία.

Σήμερα, αποδίδουμε αποκατεστημένο το Καθολικό της Ιεράς Μονής, σημαντικής τέχνης και αξίας, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πέραν του Περιφερειάρχη, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ: Τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το έργο της αποκατάστασης, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων που επιμελήθηκε της συντήρησης του τοιχογραφικού διάκοσμου και φυσικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία έχει την επίβλεψη των έργων αυτών».

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Καθολικού της Μονής, όπως και η αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Καθολικού και η συντήρηση του διακόσμου, πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ με προϋπολογισμό 812.700 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020.

Η απόδοση του Καθολικού της Ιεράς Μονής έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του βουλευτή Θ. Παπαθανάση. Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευαν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου, η Τμηματάρχης Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Αυτοψία στον Αρχαιολογικό Χώρο το Μουσείου Θέρμου

Η Λίνα Μενδώνη προέβη σε αυτοψία στον Αρχαιολογικό Χώρο του Θέρμου -το μεγαλύτερο κοινό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αιτωλών. Στον χώρο διατηρούνται κατάλοιπα των διαδοχικών φάσεων της μακραίωνης ιστορίας του κατά την οποία εξελίχθηκε από προϊστορικό οικισμό και έδρα τοπικού άρχοντα σε φημισμένο παναιτωλικό ιερό και μετέπειτα κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Η Υπουργός έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να εκπονήσει μελέτες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορέσει να καταστεί εύληπτος και ευανάγνωστος στο ευρύτερο κοινό. Ακολούθως, η Υπουργός επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο κατασκευάστηκε από το ΥΠΠΟ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και λειτουργεί από το 2016. Η έκθεσή του περιλαμβάνει ευρήματα προϊστορικών ως και ρωμαϊκών χρόνων από το αρχαίο Θέρμο και άλλα μικρότερα ιερά και αιτωλικές πόλεις γύρω από αυτόν.

Μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και την επίσκεψη εργασίας στο Μουσείο, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Θέρμο, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, ταυτίζεται με την Αιτωλική Συμπολιτεία, αποτελεί το πρώτο κέντρο ομόσπονδου κράτους. Αυτό αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Πρόκειται για έναν χώρο που έχει δυναμική, ιστορική και αρχαιολογική αξία, η οποία πρέπει να προβληθεί και να αναδειχθεί. Η παρουσία μας εδώ, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλώνει, ακριβώς, το ενδιαφέρον του ΥΠΠΟ για την περιοχή. Βρισκόμαστε σε έναν εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και σε ένα από τα ωραιότερα περιφερειακά μουσεία της πατρίδας μας. Έχει ήδη έχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Πρέπει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία είναι πάντοτε στενή και πολύ αποδοτική, και την δημοτική Αρχή να φροντίσουμε αυτό το εξαιρετικό μουσείο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους».

Το Μουσείο είναι απολύτως προσβάσιμο σε εμποδιζόμενα άτομα, διαθέτει πληροφοριακό υλικό σε γραφή Braille για τους επισκέπτες με προβλήματα στην όραση, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *