Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο πολλή δύναμη θα έχει και στην Ευρώπη

Στην τελευταία του συνέντευξη πριν την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, μίλησε για για τους πολιτικούς του αντιπάλους, για το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και για το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος τονίζοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς».


«Καταρχάς, να τονίσω τη σημασία της συμμετοχής. Ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση των πολιτών, μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και αυτή την αίσθηση ότι αυτή η κάλπη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική για να βγούμε από τη βολή μας, να χαλάσουμε το μπάνιο μας, να κάνουμε τον κόπο ο οποίος απαιτείται για να συμμετέχουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Θα ήθελα να κάνω μία τελευταία έκκληση στους πολίτες, εξηγώντας τους με απλά λόγια γιατί αυτή η εκλογή είναι σημαντική. Γιατί πρέπει η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, γιατί στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον όλων μας τα επόμενα πέντε χρόνια και γιατί πρέπει να υπάρχει μία εκπροσώπηση ισχυρή της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο ευρωβουλευτών, αλλά ισχυρή και σε επίπεδο ποσοστού. Διότι αυτό θα δώσει και σε μένα μεγαλύτερη δύναμη να διαπραγματευτώ την επόμενη μέρα, ως το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εξελίξεις που θα αφορούν την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί  τελικά ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει παραπάνω οφέλη για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Για να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο με δύο παραδείγματα μόνο: θα έχουμε ή δεν θα έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν το ξέρουμε ακόμα. Πιστεύω πως τελικά θα έχουμε, παρότι ξέρουμε ότι θα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις από τους λεγόμενους «φειδωλούς». Διότι η Ευρώπη έχει θέσει μεγάλες φιλοδοξίες και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αρκούν οι εθνικοί πόροι των προϋπολογισμών για να τις χρηματοδοτήσουν: την κλιματική μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο newsit.

 

Για τον πόλεμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σε μια ξένη ήπειρο, σε έναν πόλεμο που θεωρούσαν ίσως κάποιοι ότι δεν τους αφορούσε. Κι όμως, πολέμησαν για την ελευθερία μας, για να είμαστε εμείς σήμερα, οι επόμενες γενιές, ελεύθεροι. Έχουμε πάλι έναν πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης, στην Ουκρανία. Και αυτό ήταν μια αφύπνιση για όλους μας: ότι δεν μπορούμε πάντα να είμαστε εξαρτημένοι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείε. Θεωρώ ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης πενταετίας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει και να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια και να αποκομίσει οφέλη από αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα. Και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Έχουμε μία αναθεωρητική δύναμη, η οποία επέλεξε να αλλάξει τα σύνορα διά της βίας. Αυτό έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. Και σε κάποιους που λένε ότι «εμάς δεν μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία», βεβαίως μας αφορά. Διότι αυτή είναι μία τακτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία δημοκρατική χώρα. Δεν μπορούμε να «δώσουμε ιδέες» σε οποιονδήποτε, ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και να του περάσει. Άρα, για εμένα η άμυνα, η ευρωπαϊκή άμυνα σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, συμπληρωματικά, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή αποκτά, πια, θα έλεγα υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Δεν είμαι προφήτης αλλά αυτό το οποίο φάνταζε αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια, έγινε. Βέβαια, το να επιτεθεί η Ρωσία σε μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση».

Για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας από τους ψηφοφόρους: «Σεβόμαστε την επιλογή όλων των πολιτών. Και το έχω πει πολλές φορές ότι εμένα με τίμησε ο ελληνικός λαός να είμαι Πρωθυπουργός, μου έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Πρέπει να πείσω, όμως, τους πολίτες γιατί θεωρώ ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιο ορθή. Κοιτάξτε, οι ψηφοφόροι οι οποίοι ψηφίζουν κόμματα στα δεξιά μας, συνήθως έχουν αυτό που θα λέγαμε αυξημένες πατριωτικές ευαισθησίες. Θα τους ζητήσω, λοιπόν, πολύ απλά να δουν πού είναι η χώρα σήμερα και πού ήταν το 2019. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, επιμένω, τόσο πιο πολλή δύναμη θα έχει και στην Ευρώπη να διεκδικήσει όλα αυτά τα οποία θεωρώ τελικά ότι είναι προς όφελος της πατρίδας».

Για την ακρίβεια: «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, τα τελευταία δύο χρόνια. Για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα -είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου- στα επίσημα στοιχεία αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση τιμών. Και αυτό τελικά πρέπει να είναι το ζητούμενο: πώς θα πέσουν οι τιμές από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία έφτασαν. Δεν νομίζω να ξαναδούμε τιμές εκεί που ήταν. Δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε τιμές του 2021. Θέλω να είμαι δίκαιος και προσεκτικός. Αλλά μπορούμε να δούμε τιμές μειωμένες σε σχέση με εκεί που είναι σήμερα, όταν ταυτόχρονα οι μισθοί θα εξακολουθούν να αυξάνονται. Και υπάρχουν, θα έλεγα, πάλι, κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που ναι, μπορούμε να δούμε μειωμένες τιμές. Το ρεύμα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το ρεύμα, για την, ενδεχομένως, μικρή αύξηση που μπορεί να δούμε τον μήνα Ιούνιο. Αλλά το ρεύμα ήταν πολύ χαμηλό όλους τους προηγούμενους μήνες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε εφιάλτη τιμών, όπως αυτόν τον οποίο ζήσαμε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει κάτι, ένας μεγάλος χαμός. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αποδείξαμε ότι και όταν ζήσαμε τον εφιάλτη εμείς μπορέσαμε και κάναμε παρεμβάσεις που κράτησαν τις τιμές λογικές. Άρα, δεν θέλω να υπάρχει καμία ανησυχία για τις τιμές του ρεύματος και να πω ότι και ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Να πω και στους τηλεθεατές μας ότι αν είναι σε κάποιον προμηθευτή ο οποίος θεωρούν ότι αύξησε πολύ τις τιμές, να κοιτάξουν και παραπέρα, υπήρχαν και άλλοι που δεν τις αύξησαν ή τις αύξησαν λίγο τις τιμές. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και στην αγορά ενέργειας. Άρα, έχω απόλυτη αίσθηση του προβλήματος της ακρίβειας. Πιστεύω ότι πια πλησιάζουμε στο τέλος των αυξήσεων και θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τις πρώτες αποκλιμακώσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια. Αυτό είναι σημαντική εξέλιξη».


Για την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό το οποίο με προβληματίζει, είναι ότι κάποιοι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους. Η χώρα πλήρωσε την πλειοδοσία των παροχών, τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και νομίζω ότι όποιον σοβαρό άνθρωπο και να ρωτήσετε, που να καταλαβαίνει πέντε πράγματα από οικονομικά, θα σας πει ότι το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη τινάζει την μπάνκα στον αέρα, για να το πω πολύ απλά, και είναι παντελώς ανεφάρμοστο.


Νομίζω, το ξέρει και ο ίδιος. Από τη στιγμή που το ξέρει και ο ίδιος, λέει ψέματα στους πολίτες, ανερυθρίαστα, όπως έλεγε και ο προκάτοχός του. Απλά τα έλεγε με την ασφάλεια τότε, θυμάστε, το 2023, νομίζω, γνωρίζοντας μέσα του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει, άρα μπορούσε να λέει και πέντε, όχι πέντε, πενήντα κουβέντες παραπάνω. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και τώρα. Και νομίζω ότι αυτό θα φανεί όταν στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2027, διά νόμου πια, τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν τα προγράμματά τους στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο για να υπάρχει κοστολόγηση. Εκεί θα φανεί, εφόσον προσέλθουν με το ίδιο πρόγραμμα, το παντελώς ανεφάρμοστο των παροχών που τάζει ο κ. Κασσελάκης. Ως προς το ύφος τώρα. Αυτό το οποίο αποκαλούσαμε πάντα «πολακισμός», όχι απλά ζει και βασιλεύει, αλλά ο μαθητής αποδεικνύεται καλύτερος από τον δάσκαλο. Είναι το μόνο το οποίο μπορώ να πω. Λυπάμαι πραγματικά.  Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί, ίσως τους προσπεράσαμε μέσα στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου, αλλά έχουν ειπωθεί πράγματα τα οποία δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ. Όχι μόνο για εμένα, και για άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είναι καλός σύμβουλος ο πανικός και σίγουρα η τοξικότητα μπορεί να συσπειρώνει έναν πολύ στενό κομματικό πυρήνα, αδικεί όμως συνολικά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Δεν πρόκειται εγώ να παρακολουθήσω, ούτε να απαντήσω σε τέτοιες κατηγορίες, αλλά νομίζω ότι κάτι άλλο περίμενα από έναν νέο άνθρωπο που μπαίνει τώρα στην πολιτική κομίζοντας, υποτίθεται, νέα ήθη».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *