«Αυτή η κυβέρνηση δίνει πάντα έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Και γι’ αυτό θα κριθούμε τελικά σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Και νομίζω ότι όταν θα έρθει η ώρα όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας, η δημοτική αρχή αλλά και η κυβέρνηση, θα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι τα πράγματα θα έχουν μετακινηθεί ουσιωδώς προς θετική κατεύθυνση. Με έργα και όχι με λόγια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο δημαρχείο Μεγάρων, όπου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τα προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για την ανάπτυξή της.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που μπορούν να τονώσουν ουσιαστικά τις υποδομές και τις προοπτικές της τοπικής κοινωνίας.
«Πολύ σημαντικό εργαλείο το πρόγραμμα ‘Τρίτσης’, έχει ξεκινήσει από τον υπουργό (κ. Θεοδωρικάκο) όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, το συνεχίζει τώρα ο Στέλιος Πέτσας. Νομίζω ακούσατε σημαντικές εξαγγελίες σήμερα, σχετικά με την ένταξη αυτής της πολύ σημαντικής αστικής αναζωογόνησης στο πρόγραμμα ‘Τρίτσης’, αλλά και μελλοντικές εντάξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα ένταξης εξαρτάται και από την ποιότητα και την ωριμότητα των μελετών που εσείς θα καταθέσετε στο υπουργείο».
«Υπάρχουν όμως σημαντικοί πόροι να υποστηρίξουν τους δήμους και νομίζω ότι τα έργα αυτά θα είναι έργα εμβληματικά για το δήμο Μεγαρέων και μετά θα είναι στο χέρι σας αγαπητέ δήμαρχε – άπαξ και εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση – να τα τρέξετε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα έργα που θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ, εξηγώντας παράλληλα ότι όποιο έργο χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο ωριμότητας από πλευράς μελετών, περνά άμεσα στις επιτροπές αξιολόγησης. Τόνισε ακόμα ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση καταστροφών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωστής αξιοποίησης και χρήσης της γης. «Πολύ σημαντικό το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, στο οποίο αναφερθήκατε και γνωρίζω το προσωπικό ενδιαφέρον του Νίκου Ταγαρά για την περίπτωση αυτή, έχει βάλει και το χεράκι του ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως προκάτοχος ουσιαστικά του Στέλιου, διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον του για την περιοχή, καθώς ο ίδιος προέρχεται από την Ελευσίνα», είπε.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έρχονται να ενισχύσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό για την πολιτική προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα σε όλες τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σχετικά με τα βασικά αντιδιαβρωτικά έργα ανάσχεσης των εδαφών, έτσι ώστε να μπορέσουμε αφενός να προστατεύσουμε τις περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου να επιτρέψουμε στη φύση μέσω της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης να αναλάβει το μακροχρόνιο, αλλά συνήθως πολύ ωραίο και αποτελεσματικό δρόμο, να ακολουθήσει η φύση το δρόμο της, της φυσικής αναγέννησης».
«Είστε μία περιοχή που χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές και έχουμε μία υποχρέωση να θωρακίσουμε την περιοχή σας από πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μία υποχρέωση να σχεδιάσουμε – και το κάνουμε ήδη – την επόμενη αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε το καλοκαίρι του ’22 να είναι πολύ καλύτερο από το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του ’21», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο είναι «πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός πια ότι τα δασαρχεία πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι βουλευτές ΝΔ της Δυτικής Αττικής τον κρατούν ενήμερο για όλα τα ζητήματα της περιοχής. «Εξάλλου, εγώ εξακολουθώ να είμαι βουλευτής Δυτικής Αθήνας. Επομένως, είμαστε ουσιαστικά όμορες περιφέρειες, το ενδιαφέρον μου για τα δυτικά νομίζω είναι δεδομένο και το έχουμε αποδείξει στην πράξη», προσέθεσε.
Στήριξη των παραγωγών και προστασία των καταναλωτών
Κάνοντας μία επισκόπηση της επίσκεψής του στα Μέγαρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τους επιχειρηματίες της περιοχής, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που προκαλούνται από τις αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, και οι πρωτοβουλίες που έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναπόφευκτες πληθωριστικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
«Ξέρω ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και απ’ όλες τις παραγωγικές μονάδες, να μην περάσουν αυτές οι αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή. Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ανακοινώσει και ένα πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων από τον μήνα Ιανουάριο, όλων των επιχειρήσεων, με μία σημαντική επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να καλύψουμε ως κράτος ένα μέρος της αύξησης που είδαν ήδη οι επιχειρηματίες στους λογαριασμούς τους, τους περασμένους μήνες», είπε.
«Όπως γνωρίζετε, υπήρχε ήδη ένα πλαίσιο στήριξης για τα νοικοκυριά – το οποίο και συνεχίζεται – ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ως 300 κιλοβατώρες η στήριξη αυτή είναι πολύ μεγάλη. Αλλά τώρα υπάρχει και μία πρόσθετη στήριξη για όλες τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί και από τις επιχειρήσεις της περιοχής», συμπλήρωσε.
Μείωση της εγκληματικότητας και έργα κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Αναφερόμενος στα θέματα δημόσιας τάξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα στατιστικά στοιχεία συνολικά σε όλη τη χώρα αλλά και ειδικά στην Αττική δείχνουν μία μείωση στην εγκληματικότητα».
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευτεί ότι η ασφάλεια του πολίτη – όπως το είπατε κύριε δήμαρχε – είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και σκοπός μας, είναι αυτή τη δέσμευσή μας κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη», συνέχισε, ενώ ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία επισήμανε ότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής θα αποκτήσει ειδικό γραφείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
«Είναι επίσης σημαντικό ότι αποκτά το αστυνομικό τμήμα και ένα ειδικό γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. Μου μεταφέρθηκε ότι είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα οποία καταγγέλλονται στο αστυνομικό τμήμα. Είναι μία κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία πια, ότι μπορούν αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να αναζητούν στήριξη πρώτα και πάνω απ’ όλα στην Ελληνική Αστυνομία. Και θέλουμε αυτό το γραφείο με την κατάλληλη εκπαίδευση, να δίνει τη δυνατότητα σε όποια ή σε όποιον είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί και να έχει τη στήριξη του κράτους σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της παρότρυνσης σε τοπικό επίπεδο, ώστε να πειστούν οι πολίτες που ακόμα διστάζουν.
«Είμαστε λίγο κάτω από τους εθνικούς μέσους όρους στην περιοχή σας. Γνωρίζουμε νομίζω όλους τους λόγους. Αλλά θέλω να απευθυνθώ ειδικά σε εσάς, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σας πω ότι πια, για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους λίγους καχύποπτους οι οποίοι ενδεχομένως να το σκέφτονται ακόμα να εμβολιαστούν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η δική σας βοήθεια», είπε.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και οι βουλευτές Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος.
«Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός, εκτός προεκλογικής περιόδου, επισκέπτεται τον δήμο μας για να συζητήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη «δεν είναι τυπική» αλλά αντικατοπτρίζει ενδιαφέρον για την περιοχή και την επιθυμία να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που εκκρεμούν.
Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Μέγαρα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να πιει έναν καφέ στο κέντρο της πόλης με νέους της περιοχής και στελέχη της ΟΝΝΕΔ από τα Μέγαρα και τη Μάνδρα-Ειδυλλία, μαζί με τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο δημαρχείο
Κύριε δήμαρχε, αγαπητέ Γρηγόρη, κύριε αντιδήμαρχε, κύριε περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα τον δήμο Μεγαρέων, πληροφορούμενος μάλιστα ότι είμαι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός ο οποίος επισκέπτεται τον δήμο εκτός προεκλογικής περιόδου, για να κάνουμε μία ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον δήμο Μεγαρέων, τη Δυτική Αττική συνολικά, να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.
Είχα τη δυνατότητα στην περιοδεία την οποία έκανα, να επισκεφθώ καταρχάς μία μονάδα χαρακτηριστική της δυναμικής που αναπτύσσει η περιοχή σας στον αγροδιατροφικό τομέα, μία αυγοπαραγωγικη μονάδα – έχετε πολλές τέτοιες στην περιοχή – και έχετε δίκιο κύριε δήμαρχε όταν επισημαίνετε ότι ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή σας είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και μπορεί να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς είστε μία περιοχή με ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά, πολύ κοντά στη μεγαλύτερη αγορά που υπάρχει στην Ελλάδα, που είναι η αγορά της Αττικής.
Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η παραγωγή σήμερα στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των μεγάλων διεθνών αυξήσεων, αφενός στις τιμές του φυσικού αερίου, που αντανακλώνται και στις τιμές του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, αφετέρου στις αυξήσεις στις ζωοτροφές.
Ξέρω ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και απ’ όλες τις παραγωγικές μονάδες, να μην περάσουν αυτές οι αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή. Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ανακοινώσει και ένα πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων από τον μήνα Ιανουάριο, όλων των επιχειρήσεων, με μία σημαντική επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να καλύψουμε ως κράτος ένα μέρος της αύξησης που είδαν ήδη οι επιχειρηματίες στους λογαριασμούς τους, τους περασμένους μήνες.
Όπως γνωρίζετε, υπήρχε ήδη ένα πλαίσιο στήριξης για τα νοικοκυριά – το οποίο και συνεχίζεται – ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ως 300 κιλοβατώρες η στήριξη αυτή είναι πολύ μεγάλη. Αλλά τώρα υπάρχει και μία πρόσθετη στήριξη για όλες τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί και από τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Ταυτόχρονα, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στα πλαίσια των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, για νέες επενδύσεις σε νέες μορφές παραγωγής, αλλά και στη δυνατότητα που θα δώσουμε στις επιχειρήσεις, τη δίνουμε ήδη, να μπορούν οι ίδιες να εγκαθιστούν μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φωτοβολταϊκά πρωτίστως, έτσι ώστε να μπορούν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας τους.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε – για να έρθω στα θέματα τα οποία θίξατε κύριε δήμαρχε – το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μαζί με τον υπουργό, τον κ. Θεοδωρικακο. Έχει ενισχυθεί το αστυνομικό τμήμα. Χαίρομαι γιατί υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και αναγνωρίζω τις ιδιαιτερότητές της περιοχής στα ζητήματα της αστυνόμευσης. Το γνωρίζει πολύ καλά και ο υπουργός.
Όμως τα στατιστικά στοιχεία συνολικά σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικά στην Αττική, δείχνουν μία μείωση στην εγκληματικότητα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευτεί, ότι η ασφάλεια του πολίτη – όπως το είπατε κύριε δήμαρχε – είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας και σκοπός μας, είναι αυτή τη δέσμευσή μας κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη.
Πάλι ευχαριστώ τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά εδώ του τμήματος στα Μέγαρα για τη σημαντική δουλειά την οποία κάνουν. Και βέβαια άκουσα αυτό το οποίο είπατε για το ζήτημα της Κινέτας, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ήδη μία πρόθεση από το υπουργείο να υπάρχει μία κινητή σε πρώτη φάση, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής και νομίζω ότι αυτό θα είναι σημαντικό για τους λόγους τους οποίους εκθέσατε.
Όπως είναι επίσης σημαντικό ότι αποκτά το αστυνομικό τμήμα και ένα ειδικό γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. Μου μεταφέρθηκε ότι είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα οποία καταγγέλλονται στο αστυνομικό τμήμα. Είναι μία κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία πια, ότι μπορούν αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να αναζητούν στήριξη πρώτα και πάνω απ’ όλα στην Ελληνική Αστυνομία. Και θέλουμε αυτό το γραφείο με την κατάλληλη εκπαίδευση, να δίνει τη δυνατότητα σε όποια ή σε όποιον είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί και να έχει τη στήριξη του κράτους σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
Στη συνέχεια επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας, όπου είδα σε μία σχετικά παλιά δομή, ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους υπεύθυνους της δομής, στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι μεγάλη νομίζω παρακαταθήκη για την περιοχή, το γεγονός ότι έχετε ένα Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργεί πια σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές. Έχει ενισχυθεί σημαντικά, έχουμε καταγράψει τις όποιες ελλείψεις, θα κοιτάξουμε και αυτές να τις συμπληρώσουμε, είτε είναι ελλείψεις σε προσωπικό, είτε είναι ελλείψεις σε εξοπλισμό.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή, σε συνεννόηση με την ΥΠΕ, θα μπορούμε να κάνουμε και μία προσπάθεια κτηριολογικής αναβάθμισης του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας. Και βέβαια θέλω και πάλι να ευχαριστήσω την τοπική αυτοδιοίκηση για την προσπάθεια την οποία καταβάλλετε, να μας βοηθήσετε αλλά να βοηθήσετε και τους δημότες σας σχετικά με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.
Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντήσω γονείς και παιδιά τα οποία έσπευσαν να εμβολιαστούν στις νέες γραμμές εμβολιασμού που ανοίξαμε για τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε και άλλο την εμβολιαστική κάλυψη. Είμαστε λίγο κάτω από τους εθνικούς μέσους όρους στην περιοχή σας. Γνωρίζουμε νομίζω όλους τους λόγους. Αλλά θέλω να απευθυνθώ ειδικά σε εσάς, στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να σας πω ότι πια για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους λίγους καχύποπτους, οι οποίοι ενδεχομένως να το σκέφτονται ακόμα να εμβολιαστούν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η δική σας βοήθεια. Είναι όλο ζήτημα πια προσωπικής επαφής. Του γιατρού, του ανθρώπου τον οποίον οι καχύποπτοι αυτοί οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται.
Να σας ζητήσω, κύριε δήμαρχε, να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, διότι και σήμερα ακόμα που μιλάμε, κάθε μέρα δυστυχώς, χάνονται συμπολίτες μας οι οποίοι κατά κανόνα είναι ανεμβολίαστοι. Θα μπορούσαν να αποφύγουν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή το θάνατο, αν είχαν κάνει την επιλογή να εμβολιαστούν.
Ναι, είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση. Βλέπουμε μία κάμψη στα κρούσματα πια της Όμικρον. Όμως εξακολουθούμε να έχουμε και κρούσματα Δέλτα, η οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Και πρέπει αυτή την προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, να μην τη σταματήσουμε, παρότι πια έχουμε φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο έχουμε πετύχει.
Να έρθω τώρα λίγο στα ζητήματα τα οποία θίξατε, κύριε δήμαρχε. Καταρχάς χαίρομαι γιατί υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, της Περιφέρειας, του υπουργείου. Να πω κιόλας ότι έχουμε την τύχη ως Νέα Δημοκρατία να έχουμε τρεις εξαιρετικούς βουλευτές εμπειρότερους και νεότερους, τον Θανάση, τον Γιώργο, τον Βαγγέλη. Με κρατάνε πάντα πολύ ενήμερο για τα ζητήματα της Δυτικής Αττικής, εξάλλου εγώ εξακολουθώ να είμαι βουλευτής Δυτικής Αθήνας. Επομένως, είμαστε ουσιαστικά όμορες Περιφέρειες, το ενδιαφέρον μου για τα δυτικά νομίζω είναι δεδομένο και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.
Πολύ σημαντικό εργαλείο το Πρόγραμμα Τρίτσης, έχει ξεκινήσει από τον υπουργό όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, το συνεχίζει τώρα ο Στέλιος Πέτσας. Νομίζω ακούσατε σημαντικές εξαγγελίες σήμερα σχετικά με την ένταξη αυτής της πολύ σημαντικής αστικής αναζωογόνησης στο Πρόγραμμα Τρίτσης, αλλά και μελλοντικές εντάξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα ένταξης εξαρτάται και από την ποιότητα και την ωριμότητα των μελετών που εσείς θα καταθέσετε στο υπουργείο. Υπάρχουν όμως σημαντικοί πόροι να υποστηρίξουν τους δήμους και νομίζω ότι τα έργα αυτά θα είναι έργα εμβληματικά για το δήμο Μεγαρέων και μετά θα είναι στο χέρι σας αγαπητέ δήμαρχε – άπαξ και εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση – να τα τρέξετε πολύ γρήγορα.
Πολύ σημαντικό το ΓΠΣ στο οποίο αναφερθήκατε και γνωρίζω το προσωπικό ενδιαφέρον του Νίκου Ταγαρά για την περίπτωση αυτή, έχει βάλει και το χεράκι του ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως προκάτοχος ουσιαστικά του Στέλιου, διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον του για την περιοχή, καθώς ο ίδιος προέρχεται από την Ελευσίνα, αλλά πολύ σημαντικό εργαλείο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Γενικά η τακτοποίηση των θεμάτων χρήσης γης είναι κρίσιμη, αναγκαία, όχι ικανή, αλλά αναγκαία συνθήκη για να συζητήσουμε οποιαδήποτε μακροχρόνια αναπτυξιακή δυναμική οποιασδήποτε περιοχής. Γνωρίζω επίσης ότι έχει γίνει σημαντική, σπουδαία δουλειά από την Περιφέρεια στα ζητήματα των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, τα ανέφερε ο Γιώργος. Είστε μία περιοχή που χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές και έχουμε μία υποχρέωση να θωρακίσουμε την περιοχή σας από πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μία υποχρέωση να σχεδιάσουμε – και το κάνουμε ήδη – την επόμενη αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε το καλοκαίρι του ’22 να είναι πολύ καλύτερο από το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του ’21.
Έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα σε όλες τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σχετικά με τα βασικά αντιδιαβρωτικά έργα ανάσχεσης των εδαφών, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός να προστατεύσουμε τις περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου να επιτρέψουμε στη φύση μέσω της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης να αναλάβει το μακροχρόνιο, αλλά συνήθως πολύ ωραίο και αποτελεσματικό δρόμο, να ακολουθήσει η φύση το δρόμο της, της φυσικής αναγέννησης.
Και θεωρώ επίσης πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός πια, ότι τα Δασαρχεία πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έφυγαν από τις Αποκεντρωμένες έτσι ώστε να υπάρχει πια ένας φυσικός προϊστάμενος που δεν είναι άλλος από τη γενική διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτό απελευθερώνει δυνάμεις στα δασαρχεία μας και στους δασάρχες μας, να ασχοληθούν πραγματικά με τον κύριο αντικείμενό τους που δεν είναι άλλο από την προστασία και την ανάδειξη των δασών.
Τέλος, κρατώ αυτό με πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο είπατε για το εσπερινό ΕΠΑΛ, θα μιλήσω με την υπουργό ο ίδιος. Έχω πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση στη δουλειά που γίνεται στα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Θέλω πάντα να δίνω τη δυνατότητα όχι μόνο δεύτερης ευκαιρίας αλλά ιδιαιτέρως στα παιδιά τα οποία μπορεί να εργάζονται αλλά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να μπορούν να το κάνουν απρόσκοπτα, κοντά στον τόπο στον οποίο μένουν. Είναι νομίζω μία απτή απόδειξη μιας πολιτικής κοινωνικής συνοχής η οποία στρέφει την προσοχή της κυρίως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, κάτι το οποίο αποτελεί – όπως ξέρετε – την πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.
Κλείνοντας, αγαπητέ δήμαρχε, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή. Θέλω να ξέρετε ότι αυτές οι επισκέψεις – θα μπορούν να σας το πιστοποιήσουν και άλλοι συνάδελφοί σας – δεν έχουν καθόλου επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, είναι πάντα επισκέψεις εργασίας. Και επειδή είμαστε πολύ καλοί πιστεύω, στο να παρακολουθούμε τα έργα τα οποία υλοποιούμε και οι υπουργοί γνωρίζουν ότι όταν αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο, αυτές πρέπει να υλοποιούνται.
Οπότε είναι μία πολύ καλή ευκαιρία και για εμένα προσωπικά να σχηματίσω μία προσωπική άποψη για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Αλλά και για τους υπουργούς, νομίζω και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για να στηρίξουμε αυτόν τον – όπως είπες – πολύ ωραίο τόπο. Γιατί και εδώ στα Μέγαρα, έχετε ουσιαστικά τα πάντα. Έχετε βουνό, έχετε θάλασσα, έχετε πρωτογενή τομέα, έχετε πολιτισμό. Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς η πολιτιστική παρακαταθήκη μιας πόλης η οποία ήταν από τις κορυφαίες πόλεις-κράτη της κλασικής, της αρχαίας Ελλάδος. Και νομίζω ότι και στον τομέα αυτό έχουμε να κάνουμε ακόμα σημαντικά βήματα.
Κλείνω λέγοντάς σας, ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει πάντα έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Και γι’ αυτό θα κριθούμε τελικά σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Και νομίζω ότι όταν θα έρθει η ώρα όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας, η δημοτική αρχή αλλά και η κυβέρνηση, θα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι τα πράγματα θα έχουν μετακινηθεί ουσιωδώς προς θετική κατεύθυνση. Με έργα και όχι με λόγια. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή και εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και σε όλους.