Στην Κρήτη βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η επίσκεψη ξεκίνησε από το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας, στο Ρέθυμνο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επισημάνθηκαν και οι επόμενες φάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου.
Απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη κατά την επίσκεψη στο υπό κατασκευή αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας, που θα μπορεί να φιλοξενήσει ως 70 αλιευτικά σκάφη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Κάναμε δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδοση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να στηρίξουμε τις δημόσιες επενδύσεις. Και ένα τμήμα από αυτά κατευθύνθηκε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών».
«Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο ίδιος.
Το έργο αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής, καθώς σήμερα είναι υποχρεωμένοι να ελλιμενιστούν είτε στο παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου είτε στο καταφύγιο Πανόρμου, τα οποία ήδη εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό σκαφών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με νεολαίους και στελέχη του κόμματος σε κεντρικό καφέ της παραλίας και εισέπραξε το κλίμα για την πορεία του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργο Γιακουμάκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης Εμμανουήλ Τσακαλάκη και άλλα μέλη του Συλλόγου, με τους οποίους συζήτησε για την πορεία του τουρισμού και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην περιοχή χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, η συνάντηση είχε πολύ θετικά μηνύματα και συμπεράσματα και υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον τοπικής οικονομίας.
«Χαίρομαι, πρόεδρε, διότι ενέταξες την πορεία του τουρισμού στη μεγάλη εικόνα, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι σε μία πολύ ταραγμένη εποχή η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό, προφανώς, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να χτίσουμε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, πόσω μάλλον για να υποδεχθούμε δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών, οι οποίοι θα επιλέξουν τη χώρα μας πρώτα και πάνω απ’ όλα όχι μόνο ως έναν όμορφο αλλά και ως έναν ασφαλή προορισμό», σημείωσε κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές όλα αυτά τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά επειδή σε λίγο θα μπει το 2025, ας θυμηθούμε λίγο πού ήμασταν το 2015. Πριν από δέκα χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο και σήμερα είναι ένα μεγάλο κεκτημένο αυτό της χώρας, το οποίο νομίζω ότι όλοι ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων πρέπει, αν μη τι άλλο, να το χαιρετίσουμε.
Τώρα, για τα ειδικά ζητήματα του τουρισμού, εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές μας -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά η Ευρώπη δεν έχει την ίδια αναπτυξιακή δυναμική, έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες είναι ουσιαστικά στο όριο της ύφεσης-, παρά ταύτα καταφέραμε πάλι να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και μέχρι στιγμής καθώς φαίνεται και οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές.
Και αυτό συμβαίνει γιατί τελικά η Ελλάδα καταφέρνει και κερδίζει μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές. Και το κάνει αυτό με τη συνεργασία όλων των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού. Η επιτυχία του τουρισμού δεν είναι δική μας επιτυχία, εμείς είμαστε οι καταλύτες, είναι δική σας επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα των επαγγελματιών, των επενδυτών, των εργαζόμενων στον τουρισμό.
Όπως ξέρετε, έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη στρατηγική για τον τουρισμό μας, για το πώς θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, για το πώς θα αναπτύξουμε νέους προορισμούς και για το πώς θα προστατεύσουμε και θα θωρακίσουμε περιβαλλοντικά -και χαίρομαι που ξεκίνησες με αυτό, Πρόεδρε- τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού μας, και προφανώς η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.
Θα μιλήσουμε στη συνέχεια στα πλαίσια αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε να πάμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς τα ειδικά τοπικά ζητήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις κάθε περιοχής.
Μια κουβέντα μόνο για τα μεγάλα έργα: η Κρήτη, παρά την τεράστια αναπτυξιακή της δυναμική, είχε μείνει πίσω ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής. Και τρέχουμε αυτή τη στιγμή, ας μην κοροϊδευόμαστε, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα εμβληματικό έργο, θα ολοκληρωθεί το 2027, είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό εργοτάξιο για όποιον το έχει επισκεφθεί.
Ταυτόχρονα, με πολύ μεγάλη προσπάθεια -και θα μιλήσουμε στη συνέχεια- και με μεγάλη προσωπική μου ανάμειξη είμαστε πια απολύτως βέβαιοι και για το μέλλον του Βόρειου Οδικού Άξονα. Είναι ίσως το πιο σύνθετο, όχι ίσως, μετά βεβαιότητας το πιο σύνθετο έργο το οποίο κατασκευάζεται και θα δρομολογηθεί στη χώρα μας. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό στη συνέχεια.
Όπως και για τα μεγάλα άλλα έργα υποδομής που γίνονται, ειδικά ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και τη διαχείριση της ύδρευσης εδώ στο Ρέθυμνο, αλλά και τα μεγάλα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε την Κρήτη πρωταγωνίστρια ως προς τον πρωτογενή τομέα. Μιλάω για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν τη σωστή διαχείριση του νερού.
Οπότε, να σας ξαναπώ ότι χαίρομαι που είμαι εδώ. Ξέρετε ότι είμαστε σε απευθείας επικοινωνία πάντα με όλους τους φορείς του τουρισμού. Να κάνω μια τελευταία παρατήρηση για το ζήτημα του εργατικού δυναμικού. Όπως ξέρετε, η διαδικασία των μετακλήσεων είναι μια συμπληρωματική διαδικασία στον κύριο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κρατήσουμε και να δώσουμε προοπτικές σταδιοδρομίας στα νέα παιδιά που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.
Πάντα θα έχουμε στον τουρισμό μια εποχιακή δραστηριότητα νέων παιδιών, φοιτητών, ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Έχουμε όμως μια υποχρέωση όλοι μαζί να δουλέψουμε και να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και εξαιρετικά, θα έλεγα, ικανοποιητική ως προς την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός.
Και εκεί, προφανώς, σας χρειαζόμαστε εταίρους. Και νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά ότι όσο οι επιχειρήσεις πάνε καλά, και οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν καλά και τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είναι ζητήματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ότι κανείς δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε παρέκκλιση. Και τα όποια ψηφιακά εργαλεία χρησιμοποιούμε, πάντα σε συνεννόηση με τον κλάδο, εκεί ακριβώς κατατείνουν.
Οπότε, και πάλι, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σήμερα στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να πούμε και πολλά περισσότερα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης από την πλευρά του σημείωσε: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα από καρδιάς, διότι στις σημερινές συνθήκες που ζούμε βλέπουμε ότι η χώρα μας και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες στη Μεσόγειο που αποδίδουν σταθερότητα. Διότι ως γνωστόν ο τουρισμός θέλει καθημερινότητα, ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη για να μπορεί να έρθει ο άλλος να κάνεις τις διακοπές του».
Ισχυρό μήνυμα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο», στο Σπίτι του Πολιτισμού, διεξάγεται αυτή την ώρα η συνάντηση για την αναπτυξιακή προοπτική του Ρεθύμνου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κλιμάκιο στελεχών της κυβέρνησης συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού, ο Κώστας Τσιάρας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Θανάσης Κοντογεώργης υφυπουργός στον πρωθυπουργό.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν επίσης υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το σύνολο της ηγεσίας περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης επιμελητήρια και φορείς, εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, του ξενοδοχειακού επιχειρείν, εκπρόσωποι του συνόλου των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των εργαζομένων, έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν αιτήματα, προβληματισμούς και αναπτυξιακές προτάσεις.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στο Σπίτι του Πολιτισμού μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα συνολικής κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ και του αεροδρόμιο Καστελίου. Ζήτησε να γίνουν τα αντιπλημμυρικό έργα και το τούνελ που είναι αναγκαία για το μεγάλο αυτό έργο. Ζήτησε παράλληλα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την αυτοδιοίκηση αλλά και με ταυτόχρονη επίλυση ζητημάτων χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο», στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.
Αργότερα, στις 17:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Ναού του Αγίου Μηνά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.
Στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης», στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου.