Κ. Σκρέκας: Έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία και νομικό πλαίσιο για να «ανθίσει» η βιομηχανία μικροτσίπ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, μετά από μια πολύχρονη οικονομική κρίση και απέδειξε με την επαναφορά της ότι μπορεί να πρωτοπορήσει, να δημιουργήσει και να είναι ‘παράδειγμα προς μίμηση, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, στο 3ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ).


Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης σε μια περίοδο πολυκρίσεων τα επόμενα χρόνια και προτεραιότητα της πολιτείας είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αυτονομία σε κλάδους όπως το mining και τα φωτοβολταικά. Όπως τόνισε, σε προτεραιότητα βρίσκεται και η βιομηχανία των μικροτσίπ, καθώς τώρα η Ευρώπη είναι σε αυτό πλήρως εξαρτημένη από την Ασία. Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ειδικά στο chips designing, υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη ΗΕΤiΑ θα αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο για να ανθίσει η βιομηχανία μικροτσίπ ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του o Εμμανουήλ Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) ανέφερε ότι στόχος της Ένωσης είναι να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια το οικοσύστημα των ημιαγωγών και να συνδέσει τα μέλη της με την πολιτεία και την κοινωνία. Στην παρούσα φάση, η Ένωση αριθμεί πάνω από 80 μέλη, από εταιρείες που παράγουν τεχνολογία και υψηλή τεχνογνωσία, με προσωπικό πάνω 3.000 μηχανικούς και τζίρο άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Κατά τον ίδιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται πλέον με εκθετικό ρυθμό, με τον αριθμό των διασυνδεδεμένων συσκευών να αγγίζουν τα 125 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ το 1 Ζettabyte θα φτάσει ο αριθμός των δεδομένων, παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ψηφιακός μετασχηματισμός χωρις μικροκυκλώματα και τσιπάκια δεν μπορεί να συντελεστεί.


Όπως σημείωσε ο κ. Ζερβάκης, «σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα της Mckinsey μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η αγορά των μικροτσίπ θα φτάσει 1 τρισ. δολαρίων. Η δράση European Chips Act αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 40 δισ. ευρώ και η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων, να δοθούν κίνητρα και να γίνουν περισσότερες επενδύσεις».


Για την εξέλιξη της δράσης European Chips Act και τις δράσεις που έρχονται, σε σχέση με την βιομηχανία ημιαγωγών, μίλησε στο φόρουμ ο Θωμάς Σκορδάς, Deputy Director General, DG CONNECT, European Commission.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το European Chips Act στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Καινοτομία και ανάπτυξη – προσέλκυση νέων επενδύσεων και γραμμές παραγωγής – καθώς και διαχείριση κρίσεων. Το European Chips Act μαζί του φέρνει επενδύσεις 43 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινωθούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 80 δισ/ ευρώ που θα φέρουν πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *