Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη δημότης της Θάσου

Τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η Θάσος κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο, αλλά και τη σημαντική ανάπτυξη που κατάφερε να έχει στις μέρες μας παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από πυρκαγιές και πλημμύρες, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην αντιφώνησή της, κατά την τελετή ανακήρυξής της ως επίτιμη δημότη του νησιού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Καλογερικού στην προκυμαία του Λιμένα.


«Όλοι γνωρίζουμε τι υπήρξε η Θάσος ήδη από την προϊστορία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή της κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ισχυρή, πολύβουη, με εξαιρετική πολεοδομική οργάνωση και έντονη δημόσια ζωή, πλούσια σε μεταλλεύματα και μάρμαρο, φημισμένη για το κρασί της, τα κεραμικά της, την μαρμαρογλυπτική της, καθώς και για κορυφαίες μορφές της, όπως τον πατέρα της σύγχρονης ζωγραφικής, τον “αγαθό ηθογράφο” κατά τον Αριστοτέλη, Πολύγνωτο – διατήρησε τη λαμπρότητά της και στη ρωμαϊκή και την πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η σημερινή Θάσος διατηρεί ατόφια την ομορφιά και την χάρη της παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.

«Ακόμη θυμάμαι», τόνισε με έμφαση, «το δραματικό πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας, τον Αύγουστο του 1989, “Χάθηκε η Θάσος” και τον εξίσου δραματικό τόνο του ρεπορτάζ: “Η Θάσος των αιώνων δεν υπάρχει πια – τουλάχιστον έτσι όπως την ήξερε η υφήλιος”. Είναι, άλλωστε, πολύ πρόσφατες οι καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019 και η δασική πυρκαγιά στη Σκάλα Ποταμιάς πέρσι τον Αύγουστο. Η Θάσος όμως δεν χάθηκε. Στάθηκε στα πόδια της, ανασύνταξε τις δυνάμεις της και βασισμένη στο φυσικό της κάλλος, τα ανεξίτηλα αποτυπώματα αιώνων ιστορίας, την παράδοση ενός αυθεντικού βίου και την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους, παραμένει το “σμαράγδι” του Αιγαίου».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Περάσαμε ένα οδυνηρό καλοκαίρι»


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κλιματική αλλαγή λέγοντας πως «η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας» και σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης, καθώς, όπως είπε, «το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης».


Αναφέρθηκε στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, λέγοντας πως «περάσαμε ένα οδυνηρό καλοκαίρι» και ότι πρόκειται για γεγονότα «με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στο περιβάλλον, στην οικονομία. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η συντήρηση και ο καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών και η βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *