Δεν του έφτανε του ΣΥΡΙΖΑ, ο εμφύλιος που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του κόμματος, έρχονται και οι ριζικές αλλαγές που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης για να δέσει το γλυκό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα άλλα ετοιμάζει και αλλαγή του ονόματος του κόμματος.
Μάλιστα έχει βρει ήδη και το νέο όνομα με το οποίο θέλει να βαφτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα που πρότεινε στη συνεδρίαση της επιτροπής κατασταστικού του κόμματος είναι το «Σύγχρονη Αριστερά» επαναφέροντας και τον όρο «Συνασπισμός». Έτσι το αρκτικόλεξο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς -Προδευτική Συμμαχία» μετατρέπεται σύμφωνα με την πρόταση Κασσελάκη σε «Συνασπισμος Σύγχρονης Αριστεράς».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό όνομα ήταν «Σύγχρονη Αριστερά», ωστόσο, άλλαξε γνώμη την ώρα που έκανε την εισήγηση, προτείνοντας το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».
Από την άλλη ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές και ενόψει Συνεδρίου, αλλά έχει στα πλάνα του και το να μπει όριο στη θητεία των εκλεγμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα όσα παρουσίασε στην τοποθέτηση του ο κ. Κασσελάκης προς τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, στις αλλαγές που προωθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται και αλλαγή του ονόματος του κόμματος.
Επιπλέον, στην εισήγηση του περιλαμβάνονται και μια σειρά από ασυμβίβαστα, όπως ότι:
οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα,
το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή θα υπολογίζεται στις τρεις θητείες και μετά ο εκάστοτε βουλευτης θα αλλάζει εκλογική περιφέρεια.
Ακόμη, στην εισήγηση του κ. Κασσελάκη γίνονται «πανίσχυρα» τα μέλη του κόμματος, καθώς θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα, όπως τη γραμμή του κόμματος, ενώ θα έχουν καθοριστικό λόγο και στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπως συνέβη στις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει να έχει παραιτηθεί από αυτό 24 μήνες πριν.
Ειδικά για τους βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές προβλέπεται ότι στο εξής θα μετέχουν σε ένα και μοναδικό κομματικό όργανο. Αυτό θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα αντικαταστήσει την σημερινή Κεντρική Επιτροπή και η συμμετοχή των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών θα είναι ex officio. Σημειωτέον το Εθνικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 151 μέλη.