Δ. Τσιόδρας: Να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από τις αθέμιτες πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το ράφι


Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της από τις αθέμιτες πρακτικές που εκδηλώνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να εγγυηθεί στους καταναλωτές ασφαλέστερα προϊόντα, όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο κ. Τσιόδρας, αφού ζήτησε «να ενισχυθεί η εποπτεία της ΕΕ στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις εισαγωγές και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού», πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και από τον τρόπο που γίνονται πολλές συναλλαγές, ιδιαίτερα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους εξαιτίας των πολύπλοκων κανόνων».

Επεσήμανε, δε, «το πρόβλημα με τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στα περιβόητα “ψιλά γράμματα”, καθώς και με τις καλυμμένες χρεώσεις». Όπως υπογράμμισε, «ο σχεδιασμός πολλών ψηφιακών υπηρεσιών δημιουργεί εθισμό στα παιδιά και οδηγεί σε πρόσθετες χρεώσεις μέσω βιντεοπαιχνιδιών».

«Καταναλωτές στην ΕΕ αγοράζουν, χωρίς να το γνωρίζουν, προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας» και «μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά για να επιβάλουν τιμές αδικαιολόγητα υψηλές», σημείωσε, επίσης, ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Τέλος, υπενθύμισε τη σχετική επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, «χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων όπου είναι αναγκαίο και περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας, και συνεργασία των Αρχών, προκειμένου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να αισθάνονται ότι προστατεύονται».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *