Δ. Παπαστεργίου: «Η χώρα μας αποκτά 15 νέους μικροδορυφόρους»

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός και τα Smart Islands τέθηκαν στο επίκεντρο των “Διαλόγων της Νισύρου”, που διεξάγονται για τρίτη χρονιά στο νησί, από το “Ίδρυμα Γεώργιος Μ Μίχαλος” και τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο κομμάτι της ψηφιοποίησης γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα, καθώς το τελευταίο διάστημα, οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, προσφέροντας λύσεις για τη νησιωτικότητα.

Μάλιστα, τόνισε, ότι την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για τους επτά πρώτους από τους δεκαπέντε μικροδορυφόρους, που θα αποκτήσει η χώρα μας και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, στην έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινομένων, στη μέτρηση της ανόδου της θάλασσας, αλλά και ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις. Μπορούμε να έχουμε εικόνα και δεδομένα που μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια, σε ένα data server, προσβάσιμο από ένα πλήθος υπηρεσιών, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε συνέχεια της εξαγγελίας που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ένταξη της Νισύρου στα greco-islands, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε πόρους ύψους 230 εκατ. από ΕΣΠΑ, και 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έξυπνους Δήμους και συμπλήρωσε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικότητας, ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και data centres. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα αλλά αλλάζουν και όμορφα», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Απ΄ την πλευρά του ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στο Δίκτυο “Δάφνη” που μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές για τη δημιουργία Smart Island, για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη όχι μόνο των ίδιων των νησιών, αλλά ολόκληρης της χώρας. Ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε τις δυνατότητες για έξυπνη γεωργία, πλωτές ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έξυπνα λιμάνια, χρήση drones για μεταφορά φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη για θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών.

Ο κ. Παύλος Χατζηδημητρίου, Amazon Web Services – Διευθυντής Τομέα του Δημοσίου Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία στο νησί της Νάξου, προκειμένου οι ψηφιακές τεχνολογίες cloud να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των τουριστών, όπως για παράδειγμα, το έξυπνο πάρκινγκ, η έξυπνη ηλεκτροκίνηση, την ανίχνευση πυρκαγιών, η διαχείριση της μαρίνας, την ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτών, μέχρι και τη διαχείριση των ραντεβού των πελατών σε διάφορες υπηρεσίες. Η ιδέα της Amazon για τα smart island είναι η συστηματοποίηση αυτών των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα smart island.


Τέλος, στους τρόπους με τους οποίους τα νησιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλους έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος INSPIRING EARTH AΕ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τεχνολογία είναι η πιο φθηνή επένδυση σε σχέση με άλλες υποδομές ενώ στο επίκεντρο έθεσε τις υπηρεσίες υγείας αλλά και παιδείας, τόσο για τους νομάδες, όσο και για τα συνταξιούχους της κεντρικής Ευρώπης που θα μπορούσαν να έρθουν να κατοικήσουν στα νησιά μας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *