Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα γίνει η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό στη Λάρισα, ενώ σε ό,τι αφορά την καταβολή της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς.
Μέχρι σήμερα για τη φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής έχει οριστεί η 13η Οκτωβρίου, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο- τεχνικού εξοπλισμού, η 20ή Οκτωβρίου, ενώ δηλώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Όσοι παραγωγοί έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (πχ χοιροτροφία, πτηνοτροφία κά), θα λάβουν ενίσχυση από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.
«Θέλω να ενημερώσω τους αγρότες, ότι η κυβέρνηση μέσα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναμένοντας την έγκριση από την ΕΕ για ενίσχυση του, θα καταβάλει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους -σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ- για την κάλυψη των αποζημιώσεων» τόνισε.
Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, όπως υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, το μεγαλύτερο μέρους του περισυνελέχθη. Συνολικά συνελέχθησαν και διαχειρίστηκαν (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά, ενώ υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ολοκληρώσει τη πρώτη φάση του σχεδιασμού του και μέχρι σήμερα έχει λάβει 707 δείγματα για αναλύσεις, χημική σύσταση, μηχανική, βαρέα μέταλλα και έλεγχο μικροχλωρίδας.
Όπως δήλωσε από τη Λάρισα ο κ. Αυγενάκης, «ο πρώτος προγραμματισμός είναι συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο» και συμπλήρωσε ότι εφαρμογή «αντίστοιχου σχεδίου δράσης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμένεται να ξεκινήσει και στην περιοχή του Δομοκού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
Σχετικά με τον Παγασητικό Κόλπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι αύριο, Πέμπτη, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει εποπτεία και δειγματοληψίες.
Οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.
Όπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου -αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.
«Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους, διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου» είπε ο κ. Αυγενάκης.
Από τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο ΕΦΕΤ διενήργησε 168 επιθεωρήσεις, μεταξύ άλλων σε χώρους σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία και λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις.
Μιλώντας για τους παραγωγούς ακτινιδίου ο κ. Αυγενάκης είπε ότι μετά από αιτήματα Δήμων ΠΕ Λάρισας για κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η καλλιέργεια του προϊόντος λόγω της κακοκαιρίας Daniel, δόθηκε εντολή για την άμεση έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.
Στάθηκε στην σύσταση Ειδικής Επιτροπής από εκπροσώπους Μελισσοκομικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που θα έχει ως στόχο την γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία Daniel.
Προανήγγειλε σχέδιο ενίσχυσης με τη χρήση των de minimis για τους αλιείς σε Λάρισα και Μαγνησία, ενώ κατά την επίσκεψή του στο Πήλιο, ο αρμόδιος υπουργός διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής, υποστηρίζοντας ότι οι μηλοπαραγωγοί θα στηριχθούν μέσω του ΕΛΓΑ.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην καταβολή της πρώτης δόσης των επιλαχόντων νέων αγροτών που ξεκίνησε εχθές, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου. Υπενθύμισε πως μετά από εντολή του θα δοθεί εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Τέλος, προανήγγειλε την αύξηση της μοριοδότησης στα επόμενα προγράμματα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές.