Άδ. Γεωργιάδης: Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ό,τι είχα πει στις προγραμματικές μου δηλώσεις το καλοκαίρι

«Φτιάξαμε ένα νομοσχέδιο από το καλοκαίρι με πάρα πολύ κόπο με τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη. Έχουμε λύσει πάνω από 100 διαφορετικά θέματα και μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη ανάγνωση της επιτροπής δεν είχε ασχοληθεί σχεδόν κανείς με το νομοσχέδιο αυτό, ούτε καμία ιδιαίτερη σύγκρουση υπήρχε διότι όλες οι ρυθμίσεις ήταν απολύτως θετικές», είπε, μεταξύ άλλων, στην καταληκτική ομιλία του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής.


«Ό,τι είχα πει στις προγραμματικές μου δηλώσεις το καλοκαίρι, τα έχω όλα συμπεριλάβει σε αυτό το νομοσχέδιο. Βάλαμε τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται χωρίς την παρακράτηση του 30% και τη δυνατότητα όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε αγρότες να αυξηθεί το όριο του χρέους για να κάνουν αίτημα για σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 και από τις 6.000 στις 10.000», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Σημειώστε ότι η νομοτεχνική βελτίωση που μόλις κατέθεσα, βελτιώνει έτι περαιτέρω το αρχικό άρθρο διότι στην αρχική κατατεθειμένη εκδοχή του νόμου για να μπει στη διευρυμένη ρύθμιση του χρέους έπρεπε να έχεις συμπληρώσεις το 67ο έτος της ηλικίας του ενώ με τη νομοτεχνική βελτίωση που προ ολίγου καταθέσαμε θα μπορείς να κάνεις αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους σου αν έχει συμπληρώσει 62 χρόνια ηλικίας και έχεις 40 χρόνια ασφάλισης».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη:
Αναλυτικά το κείμενο της καταληκτική ομιλίας του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

«Καταρχάς να συμπληρώσω ότι οι τρεις χώρες με τις οποίες είναι σχεδόν έτοιμες οι συμφωνίες είναι η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία. Αναφέρομαι στις χώρες που ετοιμάζουμε διακρατική συμφωνία. Το λέω κυρίως γιατί με ρωτούν διάφοροι στο Twitter αν έχουμε συμφωνία με το Πακιστάν. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τέτοιου τύπου διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν. 

Είναι λίγο περίεργο αυτό που συνέβη. Φτιάξαμε ένα νομοσχέδιο από το καλοκαίρι με πάρα πολύ κόπο με τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη. Έχουμε λύσει πάνω από 100 διαφορετικά θέματα και μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη ανάγνωση της επιτροπής δεν είχε ασχοληθεί σχεδόν κανείς με το νομοσχέδιο αυτό, ούτε καμία ιδιαίτερη σύγκρουση υπήρχε διότι όλες οι ρυθμίσεις ήταν απολύτως θετικές.


Ήρθε ξαφνικά ο φίλος μου ο Δημήτρης, ετοίμασε την τροπολογία -την οποία υποστηρίζω το ξεκαθαρίζω-, περί της γνωστής ιστορίας νομιμοποίησης μεταναστών, σκέπασε αυτή όλη τη συζήτηση, δεν  έμεινε τίποτα και στο κλείσιμο δε της συζητήσεως αρχίσαμε να τσακωνόμαστε και για μια τροπολογία του επόμενου νομοσχεδίου. Δηλαδή για το νομοσχέδιο αυτό, πιστεύω ότι η Βουλή δεν έδωσε το χρόνο που χρειάζεται για να τοποθετηθούν οι βουλευτές σε θέματα που πιστεύω είναι σημαντικά,.  όπως το επίδομα μητρότητας για 9 μήνες που δίνουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και το εξομοιώνουμε. 


Δεύτερον, ό,τι είχα πει στις προγραμματικές μου δηλώσεις το καλοκαίρι, τα έχω όλα συμπεριλάβει σε αυτό το νομοσχέδιο. Βάλαμε τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται χωρίς την παρακράτηση του 30% και τη δυνατότητα όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε αγρότες να αυξηθεί το όριο του χρέους για να κάνουν αίτημα για σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 και από τις 6.000 στις 10.000. Σημειώστε ότι η νομοτεχνική βελτίωση που μόλις κατέθεσα, βελτιώνει έτι περαιτέρω το αρχικό άρθρο διότι στην αρχική κατατεθειμένη εκδοχή του νόμου για να μπει στη διευρυμένη ρύθμιση του χρέους έπρεπε να έχεις συμπληρώσεις το 67ο έτος της ηλικίας του ενώ με τη νομοτεχνική βελτίωση που προ ολίγου καταθέσαμε θα μπορείς να κάνεις αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους σου αν έχει συμπληρώσει 62 χρόνια ηλικίας και έχεις 40 χρόνια ασφάλισης.

Φέραμε και λύσαμε ένα διαχρονικό αίτημα των ιερέων της Ελλάδος που τι μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια; Ότι επειδή πολλοί ιερουργούν και συνεχίζουν να είναι ενεργοί σε πολύ μεγάλη ηλικία δεν μπορούσαν να πάρουν το εφάπαξ τους διότι για να πάρεις το εφάπαξ σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΦΚΑ έπρεπε να κάνεις αίτημα συνταξιοδότησης. Αυτοί όμως επειδή συνεχίζανε να ιερουργούν, ορισμένοι και μέχρι τα 80 και τα 85, δεν βγαίνανε ποτέ στη σύνταξη και χάνανε το εφάπαξ.

Δίνουμε το δικαίωμα, στην αρχική κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν στα 70 χρόνια με τη νομοτεχνική βελτίωση έγινε στα 67 χρόνια και βοήθησε σε αυτό ιδιαίτερα και ο Βασίλης Σπανάκης που έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους ιερείς της χώρας, για να ξέρουν και οι ιερείς ποιος ιδιαίτερα ενδιαφέρθηκε για αυτούς. Αυτό ήταν αίτημα της Ενώσεως Κληρικών καμιά δεκαριά χρόνια και το ρυθμίζει το παρόν νομοσχέδιο. 

Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζουμε θέματα όπως της γρηγορότερης ένταξης των αποφυλακισμένων, τους οποίους μέχρι τώρα το  έκτακτο επίδομα για την επανένταξη προσμετρούνταν στο εισόδημά τους και αν ήταν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έχαναν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και όλα τα ωφελήματα τα συνδεόμενα με αυτό. Με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε σήμερα δεν θα προσμετράται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημά τους, στο συνολικό τους εισόδημα και άρα θα μπορούν να έχουν όλα τα ωφελήματα.


Διορθώσαμε, κάτι που ετέθη από τη συζήτηση της Βουλής και από τα κόμματα να μπορεί σε περίπτωση απόλυσης ένας εργαζόμενος που βάζει τα χρήματά του σε ένα ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης να μπορεί να παίρνει τα χρήματά του χωρίς να περιμένει να συμπληρώσει το όριο ηλικίας για να μην τιμωρείται και με την απόλυση και με την δέσμευση των χρημάτων του.

Έχουμε βάλει μέσα ρυθμίσεις εκκρεμούσες των πρατηριούχων και γενικά έχουμε βάλει μέσα εκατό διαφορετικές ρυθμίσεις. Δυστυχώς, όλα αυτά περάσανε λίγο στο ντούκου.

Όπως όλα τα νομοσχέδια θα κριθεί στην πράξη. Πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση που κάνουμε στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης θα γυρίσουν σελίδα και με το πρότυπο καταστατικό, με την εποπτεία της Τραπέζης Ελλάδος και κυρίως με τη δυνατότητα πολυεργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης θα αλλάξει τελείως η εικόνα σε αυτό τον κλάδο παρά την γκρίνια και την ανησυχία, τη δίκαιη, που ακούμε σήμερα.

Δώσαμε περισσότερο χρονικό διάστημα με τη νομοτεχνική μας βελτίωση στο ΤΑΥΦΕ, σε δυο χρόνια από ένα χρόνο για να φέρει αναλογιστική μελέτη και να μπορέσει να αποδείξει τη βιωσιμότητά του υπό το νέο περιβάλλον.

Καλώ, λοιπόν, όλους τους βουλευτές της αντιπροσωπείας να στηρίξουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται για το καλό της κοινωνίας, λύνουν πάρα πολλά θέματα και δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουμε επιτέλους τα πράγματα στην πατρίδα μας με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και κυρίως ευχαριστώ τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι στη σχετική συζήτηση κυριάρχησαν. Πρέπει να πω ότι είχαμε ρεκόρ ομιλητών βουλευτών, 65 συνάδελφοι ενεγράφησαν συνολικά να ψηφίσουν, πάνω από τους μισούς ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σας χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να είστε καλά».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *