Ά. Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι στέκεται δίπλα στον αγρότη


«Χθες έγινε ένας πολύ ουσιαστικός, εποικοδομητικός διάλογος σε πολύ ήπιο κλίμα, κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες με τη μια ομάδα και μετά ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση με τα συνεταιριστικά σχήματα και υπήρξε κοινός τόπος. Ποιος είναι ο κοινός τόπος; Ότι αναγνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη, βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση μετασχηματισμού όπου και η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν έμπρακτα να δείξουν ότι υποστηρίζουν αυτή τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής που ενσωματώνει περισσότερα στοιχεία γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN.


«Πρέπει να δοθούν δηλαδή ενισχύσεις, πρέπει ταυτόχρονα να κατανοήσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Δεν είμαστε μια οικονομία που στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Θέλουμε και την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, θέλουμε τη μεταποίηση. Η δική μας μέριμνα είναι να έχουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον κι ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει κίνητρα για κάθε είδους επιχειρηματικότητα, να έρχεται να εγκαθίσταται και να ανθεί στην Ελλάδα, να δημιουργεί, να παράγει, να εξάγει. Σε όλα αυτά τα ζητούμενα πολύ κρίσιμος παράγοντας είναι το κόστος παραγωγής», συνέχισε.

Επίσης, εξήγησε ότι για τους αγρότες το κόστος παραγωγής προσδιορίζεται από δυο-τρία βασικά σημεία που είναι το ενεργειακό κόστος, το κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των μηχανημάτων. «Σε όλα αυτά τα θέματα η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι στέκεται δίπλα στον αγρότη. Κι έχει φέρει και αποτελέσματα αυτή η στήριξη και αυτή η στάση».

Όπως τόνισε «στέκεται δίπλα με τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, στέκεται δίπλα με τα φορολογικά κίνητρα τα οποία έχουν δοθεί γενναία, με την εμπροσθοβαρή αποζημίωση που έχει δοθεί στον αγροτικό κόσμο και με την κάλυψη όλων των οφειλών που υπήρχαν από τον ΕΛΓΑ. Πάνω από ένα δισ. ευρώ, 1,2 δισ. έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ ενώ οι πληρωμές από τον αγροτικό κόσμο ήταν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός έχει στηρίξει με πρόσθετα χρήματα τις καταστροφές που υφίστανται οι αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές, λόγω των διαφόρων φυσικών καταστροφών. Στεκόμαστε δίπλα με τα χρήματα και τους πόρους από τη νέα ΚΑΠ που δε μειώθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας παρότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση και πρόταση από την ΕΕ».

Και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα δώσαμε και κάναμε χθες ακόμα ένα βήμα γιατί σε αυτό το διάλογο εμείς δεν μπαίνουμε με μία λογική κοινωνικού αυτοματισμού. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα αντίπαλο στρατόπεδο».


Από τη στιγμή που μορφοποιήθηκε το μέτωπο και ο κατάλογος των αιτημάτων έγιναν εκτεταμένες εσωτερικές διαβουλεύσεις με όλα τα αρμόδια υπουργεία, τόνισε ο κ. Σκέρτσος επισημαίνοντας ότι μέσα σε δέκα μέρες από τη στιγμή που δόθηκαν συγκεκριμένα και συγκροτημένα αιτήματα, η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά. «Φτιάξαμε προτάσεις, ουσιαστικά ασκήσαμε πίεση και στην αγορά ενέργειας, των παραγωγών ενέργειας για να δώσουμε απάντηση στο αίτημα το οποίο ήρθε ως προς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί τι κάναμε; Δίνουμε ουσιαστικά ορατότητα και σταθερότητα σε επίπεδο δεκαετίας -το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό- στον αγροτικό κόσμο με φθηνά τιμολόγια ρεύματος που ξεκινούν από τα 9,3 ευρώ για την κιλοβατώρα έως τα 11 λεπτά. Αυτό είναι πάρα πολύ κοντά στο αίτημα που υπήρχε για 7 λεπτά το οποίο αφορά μια άλλη περίοδο, μια άλλη εποχή με άλλα κόστη που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή δεν μπορούμε να δίνουμε ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής».

Εξήγησε επίσης ότι όταν μιλάμε για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο μιλάμε για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Τόνισε ότι δόθηκε ήδη η επιστροφή και για το 2022 και για το 2023 και αυτό το οποίο κερδήθηκε χθες από τη συζήτηση και βγήκε σα συμπέρασμα ήταν ότι θα δοθεί μια προκαταβολή για το 2024, θα δοθούν τα χρήματα κατά 50% νωρίτερα (μέσα στον Απρίλιο) και ταυτόχρονα συμφωνήσαμε και σε ένα άλλο αίτημα που διατύπωσε η αντιπροσωπεία που όπως μας είπαν θέλουν έναν άλλο τρόπο υπολογισμού και αυτός συμφωνήθηκε επίσης».

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε πως θα αναζητηθεί ένας πιο δίκαιος τρόπος κατανομής αυτής της επιστροφής με βάση την παραγωγή.

«Επαναλαμβάνω ότι εμείς εδώ ερχόμαστε με όρους συμφιλίωσης με τον αγροτικό κόσμο. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνει και κατανοητό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αντοχές ως προς το δημοσιονομικό σκέλος της συζήτησης αυτής». Εξήγησε πως η χώρα μας πρέπει να παράγει κάθε χρόνο κάποια μικρά πλεονάσματα προκειμένου να μην μπει σε νέες περιπέτειες.

«Αυτό το οποίο κατέστη σαφές χθες είναι ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι είναι δημοσιονομικά ανεκτό για να στηρίξουμε αυτή την πολύ κρίσιμη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, πολύ κρίσιμη και για το αναπτυξιακό οικονομικό υπόδειγμα που εμείς υπηρετούμε αλλά και ταυτόχρονα δεν μπορούμε να βγούμε πέρα από τις δημοσιονομικές μας αντοχές», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι η λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά αποτελεί βασική προτεραιότητα όχι μόνο για τον αγροτικό κόσμο αλλά για όλους τους πολίτες, για όλους τους καταναλωτές γιατί όντως ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί καλύτερα στη χώρα μας. «Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί, είναι και στοχευμένοι και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει καμία ολιγωρία και καμία διάθεση συγκάλυψης απέναντι σε οποιονδήποτε λειτουργεί καταχρηστικά στην ελληνική αγορά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σκέρτσος είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τη φωνή των αγροτών από όλες τις πλευρές, από όλες τις περιοχές τονίζοντας ότι έγιναν πολλά βήματα χθες. «Επαναλαμβάνω θέλουμε να βρούμε λύσεις. Είμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο και δίπλα σε κάθε δίκαιο και εύλογο αίτημα». Όπως είπε: «Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μία εξαγωγική οικονομία. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μία και μόνο αποστολή: να φροντίζουμε να υπάρχουν χαμηλότεροι κοστολογικοί παράγοντες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό με τους αγρότες».

« Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί κλειστούς δρόμους»

Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί κλειστούς δρόμους. «Είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Μπορούμε να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, θέλουμε να βρούμε κοινό τόπο, να συμφωνήσουμε και να πάμε παρακάτω». Μάλιστα επεσήμανε ότι υπάρχει μια ευρύτερη στήριξη και οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν τη συμπάθεια του κόσμου ακριβώς επειδή έχει πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και στην πλευρά του αγροτικού κόσμου και δεν έχουν προχωρήσει σε ακραίες αντιδράσεις. «Αυτό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαδηλώνουν και αποτυπώνουν τα δίκαια αιτήματά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφορικά με το ν/σ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι αισθάνεται και περήφανος και χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του έχει αναθέσει την εισήγηση του εν λόγω νομοσχεδίου. «Θεωρώ ότι αποτελεί ένα βήμα για να κατακτήσουμε περισσότερα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεκαπέντε χώρες μέλη της ΕΕ, ανήκουν κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, τα έχουν κατοχυρώσει εδώ και δύο δεκαετίες».

Έκανε λόγο για πολύ πρακτικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν καθώς Έλληνες που ζουν σε άλλες χώρες απολαμβάνουν τα δικαιώματα αυτά, ενώ όταν έρθουν στη χώρα τους δεν τους αναγνωρίζονται. «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα των πολιτών. Δε θέλουμε να λειτουργούμε με σκληρούς ιδεολογικούς όρους. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο και είπε ότι αυτή η συζήτηση ακριβώς επειδή έχει τα χαρακτηριστικά που έχει, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα, έχει να κάνει με αντιλήψεις και στερεότυπα τα οποία ανάγονται σε παλαιότερες εποχές και απαιτείται πάρα πολύς χρόνος για να τη χωνέψει κάποιος, δεν θα επιβληθεί σε καμία περίπτωση κομματική πειθαρχία». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι θα γίνει μια συζήτηση, μια ανταλλαγή επιχειρημάτων και είπε ότι η συζήτηση αυτή στη ΝΔ έγινε σε μεγάλο βάθος, υπήρξε παραγωγικός διάλογος και με την πλευρά που είναι αντίθετη και χάρηκε πάρα πολύ και ουσιαστικά πρόκειται για μια οικογένεια που συμφωνεί ότι ακόμα κι αν υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια θέματα η συνοχή δεν απειλείται σε καμιά περίπτωση.

«Η ΝΔ είναι από τη Μεταπολίτευση και μετά, η πιο συνεκτική και ισχυρή παράταξη ακριβώς γιατί έχει μάθει να διαχειρίζεται εντός της παράταξης, εντός της πολιτικής οικογένειας τα όποια θέματα με ειρηνικούς όρους. Αυτό δεν το βλέπουμε για παράδειγμα στην στάση που κράτησε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος απείλησε σε ένα δικαιωματικό κόμμα με κομματική πειθαρχία τα στελέχη και τους βουλευτές», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν θα μπει στα μαθηματικά της κάλπης. «Το ζητούμενο είναι ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις επιτροπές της Βουλής πέντε κόμματα δήλωσαν ότι συμφωνούν επί της αρχής και επί της ουσίας και θα υπερψηφίσουν». Άρα όπως εξήγησε τα 2/3 των βουλευτών είναι υπέρ και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργείται μία κρίσιμη πολύ σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναφορικά με τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε γενικότερα ότι πρέπει να υπάρχει μία συνοχή και μία συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων και επεσήμανε ότι σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο είναι αξιακό και έχει να κάνει με συναισθήματα, ο αυταρχισμός περισσεύει. «Δε χρειάζεται να κουνάμε το δάχτυλο, δε χρειάζεται κάποιοι να το παίζουν τιμητές του προοδευτισμού, δε χρειάζεται κανένα ηθικό πλεονέκτημα κι αυτοί που διαφωνούν έχουν τους λόγους τους να διαφωνούν», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι ένα θέμα που είναι ώριμο στην ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πλέον ταξιδεύουν, δουλεύουν στο εξωτερικό και κάτι το οποίο ζουν και απολαμβάνουν στο εξωτερικό δε βλέπω το λόγο γιατί να μη μπορούν να το έχουν και στη χώρα μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι η όλη συζήτηση ξεκίνησε από τα παιδιά και το πρόβλημα που πάει να λύσει το νομοσχέδιο είναι ότι σήμερα υπάρχουν τέτοιες οικογένειες, υπάρχουν τέτοια παιδιά που στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους και ουσιαστικά αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Εξήγησε ότι πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την πρωτοβουλία συμβουλεύτηκε εκτενώς την επιστημονική κοινότητα και τις έρευνες που έχουν γίνει διότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. «Έχει ερευνηθεί, έχει μελετηθεί και έχει τεκμηριωθεί από την επιστημονική κοινότητα όχι από εμένα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς, με δύο μπαμπάδες ή με δύο μαμάδες, εφόσον υπάρχει σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, εφόσον υπάρχει φροντίδα και αγάπη δεν διαφοροποιούνται σε τίποτα ως προς την ανάπτυξή τους, την ακαδημαϊκή, την κοινωνική, την ψυχολογική ή το σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τα υπόλοιπα παιδιά». Και να θυμίσω εδώ ότι οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας από ετεροφυλόφιλους γονείς γεννιούνται».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση ορισμένων ιεραρχών, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι τιμά και σέβεται το ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας θεωρώντας ότι η ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο επικεφαλής της έχει δώσει έναν τόνο και ένα μήνυμα πολύ προσεκτικής διαχείρισης αυτού του δύσκολου ζητήματος και η Εκκλησία επί της αρχής και επί της ουσίας έχει σταθεί σωστά.

Αναφορικά με τη στάση του Αντώνη Σαμαρά ο κ. Σκέρτσος είπε ότι έχει υπάρξει συνεργάτης του την περίοδο 2012-2014, τιμά την προσφορά του στην πατρίδα, που έσωσε την Ελλάδα κυριολεκτικά σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες από την κατάρρευση και πρέπει να κρατάμε πάντα αυτή τη σημαντική προσφορά του. Από κει και πέρα προφανώς έχει δικαίωμα στις δικές του απόψεις να τις εκφράζει, να τις υποστηρίζει εντός και εκτός Βουλής.

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στο ΕΚΠΑ όπου φοιτητές και διοικητικοί έριξαν τον σέρβερ για τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων και το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ανεκτό, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος τέθηκε σε αναστολή από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και διετάχθη ΕΔΕ. «Δεν είναι καν θέμα πολιτικής συζήτησης το αν πρέπει να ανεχόμαστε ή όχι την ανομία. Σε καμία περίπτωση. Είμαστε κάθετα απέναντι. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, πρόκειται για ενέργειες που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης, ωστόσο όλες οι απαραίτητες ενέργειες έγιναν από τον πρύτανη».

Τόνισε επίσης πως συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης συντελείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση με βασικό στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου δηλαδή ο κ. Πιερρακάκης χτίζει πάνω στο θετικό κεκτημένο ενδυνάμωσης του καλού δημόσιου πανεπιστημίου, της εξωστρέφειάς του, της λογοδοσίας του, της μεγαλύτερης και καλύτερης ψηφιοποίησής του.

Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι πρέπει το περιβάλλον ανομίας να εκλείψει από τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα θεσμικά εργαλεία έχουν δοθεί αλλά από κει και πέρα πρέπει να υπάρξει και μία αλλαγή κουλτούρας στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων», κατέληξε. «Πρέπει να προστατεύουμε όλοι το δημόσιο πανεπιστήμιο διότι αποτελεί τον βασικό ιμάντα κοινωνικής ανόδου κινητικότητας των φτωχότερων συμπολιτών μας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *