Πρωτοβουλία Σάντσεθ για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό – Συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη

Η Ισπανία θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, επεσήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Σάντσεθ παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από κατ’ ιδίαν συνάντηση τους την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τυγχάνει να είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους μέλους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «και δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη η συγκυρία καθώς φέτος οι χώρες μας συμπληρώνουν 55 χρόνια δημιουργικών διπλωματικών σχέσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας και συνεχάρη τον πρωθυπουργό που περιλαμβάνει στις προτεραιότητες της χώρας του την ανάγκη η ΕΕ να είναι στρατηγικά αυτάρκης. Αναφορικά με τη μετανάστευση είπε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το άσυλο για τη μετανάστευση, ενώ αναφέρθηκε και στην «απαράδεκτη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε και για μια πιο ενισχυμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και τόνισε ότι «ο ρόλος της προεδρίας του Συμβουλίου είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ισπανία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία». 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σάντσεθ μίλησε για σθεναρή αναζήτηση μιας «λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, είπε ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα στην ΕΕ η οποία να δηλώνει συνεχώς αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και πρέπει να πάρει αποφάσεις ώστε να καταστεί πιο γεωστρατηγική, πιο κοινωνική, πιο αυτόνομη και πιο κυρίαρχη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *