Π. Τσακλόγλου: Η διαρκής κατάρτιση και η ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την αγορά εργασίας του μέλλοντος


O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ και ειδικά θέματα την ενσωμάτωση των προσφύγων από την Ουκρανία στην αγορά εργασίας και τα μέτρα προστασίας των παιδιών-που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξ αιτίας του πολέμου.


Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, η κλιματική αλλαγή καθώς και οι νέοι τρόποι εργασίας προδιαγράφουν το εργασιακό περιβάλλον των επόμενων ετών και ταυτόχρονα αποτελούν κάποιες από τις πιο σημαντικές κοινές προκλήσεις της ΕΕ και των κρατών μελών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και στη σημαντική αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν στην εξάλειψη του χάσματος ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων.

Ως προς τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι αυτός έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής τους και η εύρεση εργασίας είναι ένα σημαντικό αλλά όχι πάντα εύκολο βήμα προς την κοινωνική ένταξή τους.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν δυσβάσταχτο ανθρώπινο κόστος, ενώ παράλληλα πλήττουν ευθέως την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση των Ουκρανών προσφύγων στην αγορά εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και παρέχει έκτακτη στήριξη για την υποδοχή και τη διαβίωση των Ουκρανών εκτοπισμένων.


Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως με βάση τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 22.000 Ουκρανοί είναι δικαιούχοι κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Όλοι οι Ουκρανοί δικαιούχοι προσωρινής προστασίας μπορούν να εγγράφονται στη ΔΥΠΑ για την εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η στέγασή τους  μέσα από ειδικά προγράμματα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία και την κατά το δυνατόν καλύτερη διαβίωση των παιδιών από την Ουκρανία, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η Ελλάδα παρέχει διαμονή, πρόσβαση στα δημόσια συστήματα εκπαίδευσης και υγείας όπως και πρόσβαση στα Κέντρα Φροντίδας και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ψυχολογική και νομική υποστήριξη και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά αυτά, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους ασυνόδευτους ανήλικους..

Απευθυνόμενους στην Υπουργό Κοινωνικών Πολιτικών της Ουκρανίας, κ. Oksana Zholnovych και την αρμόδια Υφυπουργό για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση της Ουκρανίας κ. Hanna Prorok οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο ως προσκεκλημένες της Σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, ο  κ. Τσακλόγλου τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της χώρας μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου συνεχάρη την Σουηδική Προεδρία για την πρωτοβουλία κύρωσης από όλα τα Κράτη Μέλη της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε εκείνα τα Κράτη Μέλη που την έχουν ήδη κυρώσει ως μέρος μιας συνολικής νομοθετικής μεταρρύθμισης που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο πριν δύο χρόνια.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *